Friday, August 04, 2006

Nenek lumpuh perlu kerusi roda

Berita Harian, 4 ogos 2006


SEGAMAT: Seorang warga emas, Amah Boman, 88, memerlukan bantuan kerusi roda daripada orang ramai untuk memudahkannya bergerak selepas diserang penyakit lumpuh, kira-kira lapan bulan lalu.


Amah yang juga seorang ibu tunggal terpaksa dipapah setiap kali ke bilik air berikutan tidak mampu berjalan selain menghabiskan banyak masa berbaring di katil.

Cucunya, Azhar Hood, 30, berkata Amah sebelum ini masih mampu berjalan-jalan walaupun tidak berapa kuat, tetapi boleh menjahit pakaian menggunakan tangan kerana penglihatannya masih baik.

"Bagaimanapun, dia hanya mampu mengesot sejak lapan bulan lalu selepas diserang lumpuh dan mengalami radang paru-paru sejak beberapa tahun lalu," katanya ketika ditemui di rumah neneknya di nombor 14 Kampung Sermin Satu, Segamat baru baru ini.

Sehubungan itu, Azhar berkata, neneknya memerlukan bantuan kerusi roda bagi memudahkannya bergerak selain memerlukan peruntukan membeli lampin pakai buang.

Beliau berkata, bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 sebulan tidak cukup untuk membeli lampin pakai buang atau untuk kerusi roda.

Orang ramai yang simpati dengan nasib yang menimpa Amah yang memerlukan bantuan kerusi roda dan lampin pakai buang boleh menghubungi Azhar di talian 013-7984828. atau datang ke No 14 Kampung Sermin Satu, 85000, Segamat.

No comments: