Tuesday, August 15, 2006

Dell tubuh pusat pembelajaran kanak-kanak istimewa
KHUSYUK: Kanak-kanak istimewa, Ooi Wan Chean
menggunakan komputer di pusat pembelajaran yang
dihadiahkan Dell.
Berita Harian, 15 ogos 2006

DELL Malaysia (Dell) membuktikan komitmennya terhadap komuniti kurang bernasib baik di negara ini dengan menubuhkan pusat pembelajaran di Persatuan Kanak-Kanak (Spastic) Cerebral Palsy, Pulau Pinang.


Dengan membabitkan kos kira-kira RM140,000, Dell melengkapkan pusat berkenaan dengan 20 desktop berkeupayaan tinggi, pencetak dan tiga skrin sesentuh.

Komputer itu dibekalkan dengan ciri khas pada suis, papan kekunci dan perisian bagi memudahkan kanak-kanak di persatuan berkenaan menggunakannya.

Pusat berkenaan dibuka oleh Naib Presiden Dell Asia Pasifik (Operasi Asia), Simon Wong dan ia adalah antara beberapa pusat Dell di rantau ini. Pusat sama terdapat di China, India dan Singapura.

Guru komputer persatuan ber­kenaan, R Mahendran berkata, sebelum ini, hanya 52 kanak-kanak boleh menggunakan komputer.

“Dengan pusat baru ini, 80 kanak-kanak akan memanfaatkan kemudahan yang disediakan sekali gus membolehkan mereka mengisi banyak masa dengan komputer,” katanya.

Pusat itu berupaya menyediakan kemudahan pembelajaran interaktif berbantukan komputer bagi membolehkan usaha pembangunan pembacaan, penulisan, terapi simulasi video dan visual selain latihan tingkah laku.

Kakitangan Dell juga akan turut terbabit dalam kerja memprogramkan komputer seperti memasang program perisian istimewa, mengawasi makmal dan membantu kanak-kanak di pusat berkenaan membaca, menyanyi dan melukis.

No comments: