Wednesday, August 02, 2006

OKU jangan terlalu bergantung bantuan kerajaan

Harakahdaily, 2 ogos 2006

Wed | Aug 02, 06 | 07:22:47 PM
Oleh Rizal Tahir

KOTA BHARU, 2 Ogos (Hrkh) - Golongan orang kurang upaya (OKU) diingatkan supaya tidak terlalu bergantung kepada sumbangan daripada kerajaan atau mana-mana pihak tanpa berusaha sendiri bagi menjalani kehidupan seharian.

Anggota Exco, Dato' Haji Husam Musa berkata, biar pun banyak dana disediakan kepada OKU, namun mereka perlu berusaha selagi terdaya.

Beliau yang juga Adun Kijang berkata, banyak kerja yang boleh dilakukan golongan OKU bagi meringankan bebanan kehidupan mereka.

"Misalnya pejuang Hizbullah di Lubnan walaupun mereka bukan OKU tetapi kita boleh mengambil pengajaran kerana mereka tetap melawan musuh dengan segala kekurangan yang ada," katanya pada majlis penyampaian sumbangan Tabung OKU kepada 16 penduduk kurang upaya dari Dun Kijang di Kota Darul Naim, petang semalam.

Bagaimanapun menurutnya, kerajaan negeri tetap mengambil berat masalah penduduk miskin termasuk golongan OKU dengan menyediakan bantuan untuk meringankan bebanan dihadapi mereka, biar pun peruntukan kewangan tidak banyak.

Pada majlis itu setiap OKU menerima di antara RM300 hingga RM1,000. Turut hadir Pegawai Khas Exco, Abdul Razak Ghani dan Pengerusi Kelab Kijang Muda, Wan Zainal Alam.


No comments: