Wednesday, August 02, 2006

Mohd. Hakim Hakimi terima sumbangan YBKMM


Utusan Malaysia, 2 ogos 2006

Oleh MANZAIDI MOHD AMIN

KOTA BHARU 1 Ogos – Penderitaan Mohd. Hakim Hakimi Mohd. Shukri, 12, yang menghidap penyakit neuro fibromotosis mendapat perhatian Yayasan Bakti Khidmat Masyarakat Malaysia (YBK MM) yang menyampaikan sumbangan RM1,187 hari ini.

Sumbangan para penderma sempena majlis makan malam anjuran yayasan itu di sini baru-baru ini bagi mengisi dana kebajikan disampaikan oleh Pengarah YBKMM, Noraini Yusof kepada Mohd. Hakimi di rumahnya di Kampung Tanjung Chat di sini.

Menurut Noraini, pihaknya bersimpati dengan nasib menimpa keluarga Norma Mahmood, 48, yang juga menghidap penyakit itu dan turut diwarisi oleh seorang lagi anaknya, Mohd. Azam Hidayat, 14.

Katanya, sumbangan itu adalah untuk perbelanjaan harian dan pengangkutan mereka kerana terpaksa berulang-alik ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian untuk rawatan pengimejan.

‘‘Setelah membaca kisah penderitaan Mohd. Hakim Hakimi dalam akhbar Utusan Malaysia hari ini, yayasan bersetuju menggunakan wang tabung yang dikumpul untuk membantunya.

‘‘Kita berharap dapat meringankan sedikit beban keluarga ibu tunggal itu yang bergantung kehidupan dengan bantuan RM80 sebulan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat terutama bagi menampung keperluan harian,’’ ujarnya.

Masalah

Utusan Malaysia hari ini melaporkan, Mohd. Hakim Hakimi dilahirkan dengan masalah air dalam kepala dan akibat penyakit yang semakin serius itu menyebabkannya hilang penglihatan sebelah mata malah wajahnya juga cacat.

Anak bongsu daripada tiga beradik itu hanya berpeluang belajar selama enam bulan sahaja kerana terpaksa menjalani pelbagai pembedahan bagi mengurangkan masalah penyakitnya.

Norma berkata, kepedihan hidupnya semakin sukar digambarkan apabila seorang lagi anaknya, Mohd Azam dikesan mempunyai ketumbuhan dalam otak dan keadaannya juga membimbangkan.

‘‘Dalam seminggu, dua atau tiga hari Mohd. Azam tidak dapat hadir ke sekolah kerana mengalami sakit kepala yang teruk.

‘‘Keadaan itu menyebabkan saya terpaksa mendapatkan ubat penahan sakit di Klinik Penambang bagi memastikan keadaannya stabil,’’ ujarnya yang ditinggalkan suami ketika mengandungkan Mohd. Hakim Hakimi.

Katanya, cuma anak sulungnya, Mohd. Khairil Muizuddin, 16, pelajar tingkatan empat Sekolah Menengah Kebangsaan Zainab II tidak menunjukkan sebarang tanda mewarisi penyakit itu.

No comments: