Tuesday, December 12, 2006

Tertuduh sakit mental

Harian Metro, 12 Disember 2006

Oleh Adnan Mohamad
am@hmetro.com.my

KOTA BHARU: Seorang guru yang didakwa mencederakan pegawai polis dengan gergaji didapati menghidap masalah mental sejak 1987, Mahkamah Sesyen di sini, diberitahu semalam.

Pakar Psikiatri Forensik Hospital Permai, Johor Bharu, Dr Badiah Yahya berkata Alias Derahman, 40, menghidap Skizofrenia yang menyebabkan penghidapnya menunjukkan tanda kemurungan, pemikiran tidak teratur dan mengalami delusi atau halusinasi pendengaran.

Oleh itu, katanya, dia mencadangkan kepada Hakim Mohd Yazid Mustafa supaya tertuduh dihantar untuk mendapatkan rawatan di Hospital Permai, Johor.

Tertuduh didakwa sengaja mendatangkan kecederaan kepada Cif Inspektor Wiswanadan Ayakandoo dengan gergaji di sebuah rumah di Jalan Pasir Puteh Lama, Machang kira-kira jam 4.15 petang pada 2 Oktober 2003.

Sehubungan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dijatuhkan hukuman penjara sehingga 20 tahun atau denda atau sebat.

Bagaimanapun, tertuduh yang mengajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Tiu, Machang mengaku tidak bersalah atas pertuduhan yang dikenakan.

Tertuduh dibebaskan dengan wang jaminan RM4,000 dengan seorang penjamin, pada 19 April lalu.

Dr Badiah ketika ditanya peguam tertuduh, Ahmad Nizam Muhammad, berkata Alias melakukan serangan terbabit selepas dia dikatakan mendengar satu suara supaya menyuruh berbuat demikian.

Hakim Mohd Yazid kemudiannya menetapkan 17 December ini sebagai menjatuhkan hukuman.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Khairul Anuar Abdul Wahab.

Dalam kejadian itu, tertuduh mengamuk di rumahnya sebelum sepasukan polis diketuai Cif Inspektor Wiswanadan dihantar ke situ.

Tertuduh ketika itu menyerang pegawai polis terbabit dengan gergaji sehingga mendatangkan kecederaan.

No comments: