Friday, December 22, 2006

Kerani bank saman HUSM kerana cuai

Berita harian, 22 Disember 2006

KOTA BHARU: Seorang kerani Bank Simpanan Nasional (BSN) memfailkan tuntutan saman terhadap Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) yang didakwanya cuai ketika menjalankan pembedahan resdung sehingga menyebabkannya cacat penglihatan.

Plaintif, Saharuddin Husin, 36, yang berkhidmat dengan BSN cawangan Kota Bharu mendakwa HUSM dan dua lagi defendan iaitu pakar otorinolaringologi, Dr Rushdan Ismail serta Unsains Tech Services Sdn Bhd cuai sehingga menyebabkan mata kirinya juling dan pandangan tidak jelas.

Akibat kecuaian defendan pertama yang juga Dr Rushdan itu, plaintif mendakwa kecederaan pada mata, kesakitan, tekanan mental dan tidak dapat menjalankan pekerjaan dengan baik.

Sehubungan itu, beliau menuntut defendan membayar ganti rugi kos rawatan dan tambang serta penginapan di Pakistan ketika mendapatkan rawatan susulan sebanyak RM21,356.76.

Selain itu, plaintif turut menuntut defendan menanggung kos rawatan dan perubatan lanjutan serta laporan perubatan.

Bapa kepada empat cahaya mata itu, dalam writ samannya mendakwa beliau menghidap penyakit resdung yang dikenali sebagai `rhinosinusitis with nasal polyps' dan dimasukkan ke HUSM untuk menjalani pembedahan oleh Dr Rushdan.

Bagaimanapun, dakwanya, defendan pertama secara cuai menjalankan pembedahan sehingga menyebabkan pendarahan berlaku dalam mata plaintif sehingga menyebabkannya juling dan semua objek dilihat nampak dua.

Selain itu, plaintif yang memfailkan tuntutan itu menerusi peguamnya, Mohd Nasir Md Daud daripada Tetuan Zainal & Mariani di Mahkamah Tinggi sini, semalam, mendakwa sakit kepala dan tengkuk secara berterusan sehingga kini dan penyakit resdungnya tidak pulih.

Berikutan kecacatan dan kesakitan yang dialaminya, plaintif terpaksa menjalani pembedahan dan rawatan lanjutan di Pakistan, namun matanya yang juling tidak berubah.

Beliau mendakwa defendan pertama gagal memberi penerangan mengenai risiko pembedahan yang dijalankan dan mengesahkan pembedahan itu hanya kecil dan tidak berisiko.

"Defendan pertama membuat potongan pembedahan yang terlalu besar hingga menyebabkan ia menjangkaui kawasan mata, selain gagal membaik pulih kecederaan dan kecacatan dialaminya,” katanya."Atas kecuaian defendan, saya terpaksa menjalani rawatan dengan beberapa pakar termasuk pakar luar negara dan menghabiskan wang yang banyak, namun kecederaan masih tidak dapat disembuhkan," dakwanya.No comments: