Wednesday, December 20, 2006

PBT perlu titik berat kemudahan untuk OKU

Utusan Malaysia, 20 Disember 2006

Pendapat


RASA-rasanya telah banyak kali perihal kekurangan penyediaan kemudahan oleh pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk golongan orang kurang upaya ditulis dan dibicarakan.

Justeru telah banyak pihak yang tampil menyuarakan betapa kekurangan kemudahan bagi OKU itu amat mengecewakan.

Suara hati OKU yang hampa dan terkilan dengan hal yang sama turut dimuatkan di dalam banyak akhbar arus perdana. Di sini bermakna, kemudahan untuk OKU amat terbatas atau sememangnya mengecewakan.

Kelmarin, isteri Timbalan Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor masih menyuarakan mengenai kekurangan kemudahan oleh PBT terhadap OKU ini. Beliau sebelum ini pernah berkali-kali menyeru agar kebajikan OKU ini dititikberatkan. Rosmah juga kecewa bahawa dalam hal ini, PBT seolah-olah tidak prihatin kepada kebajikan OKU itu sendiri.

Menurut Rosmah, kemudahan untuk golongan tersebut amat kurang di tempat-tempat awam dan seolah-olahnya seperti tidak diendahkan oleh PBT.

Kenyataan itu ada asas. Kekecewaan Rosmah juga bukan sembarangan. Sejak beberapa lama, kemudahan untuk golongan ini boleh dikatakan tidak meningkat, sebaliknya statik begitu sahaja.

Ambil sahaja contoh pada kemudahan tandas awam (kerana ini adalah kegunaan asas setiap manusia tidak kira kurang upaya atau sebaliknya).

Berapa kerat tandas awam di negara ini yang khas untuk OKU? Boleh bilang dengan jari sahaja. Kalau adapun, ia diwujudkan di kawasan-kawasan tumpuan dan bandar-bandar besar sahaja. Soalannya pula, berapa ramai OKU yang ke bandar besar? Bagaimana pula yang berada di kawasan pinggir bandar?

Jangan dilupakan bahawa Bajet 2006 sendiri memperuntukkan sejumlah wang untuk memperbaiki sebarang kemudahan buat OKU ini.

Dalam hal ini bukan tiada kemudahan yang disediakan khas untuk OKU.

Sebagai contoh kerajaan sebenarnya telah menyediakan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan untuk OKU melalui agensi-agensinya.

Kementerian Kesihatan menyediakan intervensi awal dan kemudahan rawatan sementara Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menyediakan bantuan modal bagi memulakan perniagaan, elaun insentif serta perkhidmatan pemulihan dan latihan.

Kementerian Pelajaran menyediakan pendidikan dan vokasional, Kementerian Sumber Manusia menyediakan peluang pekerjaan sementara Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan pula menyediakan garis panduan bagi kemudahan bangunan kepada OKU.

Seperkara yang perlu diingatkan ialah OKU ini perlu dibela dan dibantu supaya mereka dapat berdikari, bersikap positif dan berkeyakinan.

Sokongan yang diterima boleh membantu menyedarkan golongan tersebut bahawa hak, nasib dan kehidupan mereka masih boleh diubah.

Seperkara lagi, kepincangan kepada layanan terhadap OKU juga perlu diambil kira.

Seperti yang diketahui, negara kita telah pun bertahun-tahun mencapai pembangunan yang setara dengan negara-negara maju lain.

Tetapi, amat memilukan kerana walaupun negara kita maju, dari segi keinsanan, segelintir (kalaupun tidak majoriti) rakyat di negara kita masih menyimpan mentaliti tidak mesra OKU.

Kita boleh berbalik kepada Bajet 2005 yang ada menyebut saranan pihak kerajaan agar setiap jabatan kerajaan mahupun swasta agar memperuntukkan 1 peratus peluang pekerjaan kepada OKU.

Tetapi malang, sehingga kini masih terdapat banyak lagi syarikat yang tidak dapat menyahut saranan kerajaan itu, malah tetap gagal untuk menyediakan kemudahan yang sepatutnya bagi OKU, walaupun ada antara syarikat-syarikat tersebut merupakan syarikat gergasi.

Saya ingin menarik perhatian mengenai cerita seorang rakan saya, OKU. Dia seorang yang kuat semangat dan mempunyai kelulusan akademik agak baik juga. Telah berpucuk-pucuk surat permohonan kerja dihantar olehnya dan setiap kali itu jugalah seribu macam alasan yang diberikan untuk tidak mengambil OKU berkhidmat. Kesimpulan boleh dibuat ialah masing-masing masih memandang rendah terhadap kemampuan OKU untuk sama-sama menyumbang kepada kemajuan dan keuntungan syarikat.

Maka, disebabkan ini juga masih terdapat ramai lagi graduan OKU yang tidak mempunyai pekerjaan walaupun memiliki kelulusan yang baik. Perlu diingatkan bahawa untuk memperoleh segulung ijazah, mereka telah berusaha sedaya upaya bagi mencapai keputusan terbaik, walaupun terpaksa bersaing dengan orang upaya. Sepatutnya mereka diberi hak yang sama dengan orang lain untuk membuktikan kemampuan.

Pada akhirnya, apa yang boleh disimpulkan ialah golongan OKU ini perlu diberi peluang untuk memajukan diri dan kita sebagai insan yang cukup pancainderanya perlu menjalankan tanggungjawab dan kewajipan untuk membela dan menghulurkan bantuan.

Pendek kata, kemajuan dan pembangunan OKU harus dikenal pasti sebagai kumpulan sasar khas untuk diberi perhatian khusus.

– FARHA WAHEEDA,

Rawang, Selangor.

No comments: