Sunday, December 24, 2006

Ijab kabul insan istimewa

Harian Metro, 23 disember 2006

Oleh BASRI BASIR

KANGAR: Perhubungan jarak jauh antara Mohd Kamal Zulkifli Awang, 29, dan Sharifah Amna Syed Amran, 23, tidak menjadi penghalang apabila pasangan insan istimewa itu diijab kabul, semalam.

Cinta mereka mula berputik apabila pasangan cacat pendengaran itu mengambil bahagian dalam satu majlis mencari jodoh kira-kira setahun lalu, sebelum mengambil keputusan untuk bertunang pada Jun lalu.

Pasangan berkenaan dinikahkan sendiri oleh bapa pengantin perempuan, Syed Amran Syed Omar, 51, di Masjid Ar-Raudhah, Sungai Batu Pahat, dekat sini.

Dalam upacara akad nikah itu juga khidmat seorang penterjemah digunakan bagi memudahkan pengantin lelaki memahami apa yang dilafazkan oleh bapa pengantin perempuan.

Pengantin perempuan menerima mas kahwin sebanyak RM2,000 dan hantaran RM3,000 berupa sebentuk cincin dan seutas rantai disaksikan kira-kira 30 ahli keluarga terdekat yang turut serta dalam majlis berkenaan.

Mohd Kamal Zulkifli berasal dari Felda Bukit Bading, Terengganu, manakala Sharifah Amna Syed Amran dari Kampung Baru Syed Omar, Sungai Batu Pahat, dekat sini.

Syarifah yang tidak bekerja adalah anak sulung daripada sembilan beradik manakala Mohd Kamal yang bekerja di sebuah kilang di Terengganu, anak kelima daripada enam beradik.

Syed Amran berkata, untuk meraikan pasangan terbabit, pengantin lelaki diarak dari masjid ke rumah pengantin perempuan dengan menggunakan kereta kuda yang disewa khas.

No comments: