Thursday, December 14, 2006

Ganja tingkat risiko sakit mental

Berita Harian, 14 Disember 2006


MELBOURNE: Penggunaan ganja terutama di kalangan generasi muda, boleh meningkatkan risiko menghidap penyakit mental selain memudaratkan lagi masalah kesihatan sedia ada.

Laporan itu yang dikeluarkan bekas Komisioner Polis Persekutuan Australia, Mick Palmer, menganalisis bukti yang dikaitkan antara penggunaan dadah jenis marijuana dan gangguan mental.

Kajian ‘Where There’s Smoke: Cannabis and Mental Health’ oleh Majlis Kesihatan Mental Australia, mendapati, bahaya dadah itu dipandang rendah dan menggesa supaya kempen pendidikan dilaksanakan.

Penyelidikan itu mendapati penggunaan ganja menyebabkan psikosis pada sesetengah orang dan boleh mencetuskan skizophrenia di kalangan pengguna yang mempunyai keluarga yang mempunyai sejarah penyakit mental.

Kajian itu menunjukkan ada kaitan antara penggunaan awal dan secara tetap dadah itu dengan kemurungan, tetapi hanya wujud bukti kecil bahawa mereka menggunakan ganja kerana mengalami masalah kesihatan mental.

Ketua Eksekutif majlis itu, John Mendoza, berkata sudah terbukti bahawa penggunaan ganja boleh menyebabkan risiko kesihatan mental yang serius.

“ Anda menambah risiko lagi jika anda mula menggunakannya ketika usia muda, ketika pembangunan otak di peringkat genting,” kata Mendoza yang dipetik Associated Press Australia. – Bernama

“Anda menambah risiko jika menggunakannya secara tetap dan berpanjangan,” kata Mendoza yang dipetik Associated Press Australia.

Palmer berkata, laporan itu diharap menyedarkan pihak yang terbabit dalam menangani penggunaan ganja.

Beliau turut menyatakan mengenai perlunya kempen pendidikan untuk menangani ganja sama seperti yang dilakukan untuk tembakau dan arak. — Bernama

No comments: