Sunday, December 24, 2006

Mahu berjalan : Murid kudung perlu kaki palsu baru

Harian Metro, 23 Disember 2006

Oleh Syed Muaz Syed Putra

Murid kudung perlu kaki palsu baru

KUALA LUMPUR: “Perkara pertama yang ingin saya lakukan sebaik mendapat kaki palsu nanti adalah berjalan keliling kampung bersama kawan kerana sejak kaki palsu lama rosak, saya tidak dapat lakukannya,” kata Abdul Mu’az Abd Ghani, 12, murid Sekolah Kebangsaan Lereh, Melaka.

Abdul Mu’az yang kudung kaki kiri sejak lahir tidak dapat memakai kaki palsu lama kerana sudah rosak di samping tidak dapat menampung keseimbangan badannya yang semakin membesar.

Anak kedua daripada empat beradik itu berkata, kaki palsunya yang lama sudah dipakai selama empat tahun dan sudah tidak dapat digunakan lagi.

Bapanya, Abd Ghani Yusoff, 46, seorang penyelia projek TNB manakala ibu, Jamilah Muhammad, 37, hanya suri rumah.

Abd Ghani berkata, sekiranya mendapat kaki palsu baru, anak lelakinya itu yang akan melangkah ke sekolah menengah dapat menghadapi alam persekolahannya dengan lebih bermakna.

Jamilah pula berkata, anaknya terpaksa memakai kaki palsu yang lama sehingga berumur 12 tahun.

“Kaki palsu lama dah tak boleh pakai...ketat. Kalau pakai pun tak boleh lama, nanti kaki Mu’az melecet dan luka.

“Mu’az seorang yang lasak, dia suka main bola, panjat pokok dan naik basikal.

“Saya juga berharap dengan bantuan kaki palsu nanti, Mu’az dapat menjalani kehidupan seperti kanak-kanak normal lain,” katanya ketika berkunjung ke Balai Berita, di sini, semalam.

Abdul Mu’az yang bercita-cita menjadi saintis memerlukan RM6,800 bagi membeli kaki palsu.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghantar sumbangan ke Bahagian Kewangan/Unit Kebajikan, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur.

No comments: