Tuesday, December 12, 2006

OKU sukar dapat lesen memandu

Berita Harian, 12 Disember 2006

SAYA menyokong usaha Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) untuk mengkaji semula modul sekolah memandu bagi melahirkan pemandu berkemah dengan tujuan mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

Saya berharap hak Orang Kurang Upaya (OKU) tidak dilupakan untuk memiliki lesen memandu seperti orang awam lain bagi memudahkan mereka melaksanakan urusan seharian.

Masalah ini dihadapi adik saya dan rakannya daripada golongan OKU. Kadangkala mereka meluahkan isi hati sesama sendiri dan keluarga. Salah satu perkara yang diluahkan mereka ialah kesukaran untuk mendapatkan lesen memandu.

Golongan OKU terutama yang hanya cacat pendengaran dan tidak boleh bercakap seharusnya diberi kelonggaran dari segi modul sekolah memandu untuk mendapatkan lesen memandu kerana mereka mempunyai fizikal sempurna seperti orang awam lain.

Masalah timbul apabila mereka dikehendaki menjawab soalan dalam ujian lesen memandu dalam bentuk ayat. Seperti yang kita tahu, golongan ini belajar di sekolah dan berkomunikasi dengan menggunakan bahasa isyarat.

Ia menyukarkan mereka untuk menjawab soalan berkenaan. Tidak adakah cara lain yang disediakan oleh MKJR dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk membolehkan golongan OKU memahami soalan berkenaan dengan lebih baik?

Seharusnya pihak berkenaan memikirkan pendekatan sewajarnya untuk membolehkan OKU memiliki lesen memandu yang sah kerana ini akan memudahkan mereka melaksanakan urusan seharian dan menikmati kemudahan di negara ini seperti orang lain.

Saya berharap pihak berkenaan mengambil pendekatan sewajarnya.

INSAN PRIHATIN,
Teluk Intan, Perak


No comments: