Thursday, December 21, 2006

Kelantan bantu Persatuan Pekak terbit VCD solat

Harakahdaily, 20 Disember 2006

Salmah Mat Husain

Wed | Dec 20, 06 | 11:10:05 AM

KOTA BHARU, 20 Dis (Hrkh) - Kerajaan Kelantan hari ini menyumbang sebanyak RM22,000 kepada Persatuan Orang Pekak Cawangan Kelantan bagi menerbitkan video cakera padat (VCD) mengenai peraturan menunaikan solat kepada ahli persatuan terbabit.

Sumbangan berkenaan disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat, Dato’ Husam Musa kepada presidennya, Razani Ramli di sini.

Husam berharap dengan adanya panduan solat yang dihasilkan oleh Persatuan Orang Pekak Malaysia dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), ia dapat memberi manfaat besar kepada golongan berkenaan.

“Kita berharap mereka dapat menunaikan solat dengan penuh khusyuk sebagaimana insan normal yang lain kerana mereka tidak memahami bacaan ketika solat,” ujarnya.

Menurutnya, sebelum ini golongan catat pendengaran sukar diajar cara-cara menunaikan solat dengan betul kerana masalah komunikasi.

Razani mengucap terima kasih kepada kerajaan Kelantan kerana sentiasa membantu persatuan itu termasuk sumbangan untuk menerbitkan vcd solat bagi kegunaan ahli-ahli persatuannya.

Katanya, sebelum ini golongan catat pendengaran hanya menunaikan ibadat solat sekadar meniru apa dilakukan orang lain. “Kalau orang lain rukuk maka macam itulah kami lakukan tanpa membaca sebarang bacaan,” ujarnya.

No comments: