Friday, December 29, 2006

Pelajar tulis guna kaki lulus PMR

Utusan Malaysia, 29 Disember 2006

MIRI 28 Dis. – Meskipun tidak memperoleh keputusan cemerlang dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diumumkan hari ini, Yong Ng Tin, pelajar yang cacat kedua-dua tangannya, tetap menarik perhatian ramai.

Kesungguhan pelajar itu yang menggunakan kaki untuk menjawab soalan peperiksaan kerana kedua-dua tangannya lumpuh tidak dapat dibandingkan dengan keputusan lulus lima daripada tujuh mata pelajaran yang didudukinya.

Ng Tin dari Sekolah Menengah Saint Joseph di sini memperoleh gred D bagi mata pelajaran Matematik, Sains, Sejarah, Geografi dan Kemahiran Hidup tetapi gagal dalam Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris.

Meskipun sekadar lulus, dia menganggap keputusan PMR itu sebagai hadiah paling bermakna kepada keluarganya yang tidak pernah jemu memberi dorongan dan semangat kepadanya untuk mendapatkan pendidikan terbaik.

Ng Tin memberitahu, pencapaian itu sekurang-kurangnya dapat memberi semangat kepadanya untuk berdepan dengan cabaran dalam meneruskan kehidupan seperti rakan-rakan sebayanya yang lain.

‘‘Saya menghargai sokongan semua pihak termasuk keluarga dan sekolah kerana memberi saya peluang belajar. Saya menduduki PMR pun atas dorongan mereka semua,” katanya kepada pemberita ketika mengambil slip keputusan PMR di sekolahnya hari ini.

No comments: