Monday, December 18, 2006

Guru pukul polis disahkan tidak siuman

Utusan Malaysia, 18 Disember 2006

KOTA BHARU 17 Dis. – Seorang guru, Alias Derahman, 40, yang dituduh mencederakan pegawai polis dengan gergaji tiga tahun lalu, hari ini disahkan tidak siuman dan diperintahkan dihantar ke Hospital Permai, Tampoi, Johor untuk menerima rawatan.

Hakim Mahkamah Sesyen, Mohd. Yazid Mustafa membuat keputusan itu setelah tertuduh yang didakwa menyerang Cif Inspektor Wiswanadan A/L Ayakandoo, pada pukul 4.15 petang 2 Oktober 2003 di sebuah rumah di Jalan Pasir Puteh Lama, Machang, didapati tidak bersalah kerana tidak stabil emosi dan mental ketika melakukannya.

Dalam kejadian itu, tertuduh dikatakan mengamuk dan menyerang mangsa dengan sebilah gergaji di rumahnya ketika mengetuai operasi untuk menahannya sehingga menyebabkan mangsa mengalami kecederaan parah di tangan.

Dia dituduh di bawah Seksyen 326 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda atau sebatan jika sabit kesalahan.

Mohd. Yazid Mustafa memerintahkan tertuduh ditahan di Hospital Permai mengikut perkenan Sultan Kelantan bagi perintah selanjutnya di bawah Seksyen 348 (1) Kanun Prosedur Jenayah.

Keputusan itu dibuat oleh Mohd. Yazid di Unit Psikiatari dan Kesihatan Mental Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di sini, hari ini kerana tertuduh sedang dirawat di unit itu.

Tertuduh yang mengaku tidak bersalah ketika dihadapkan ke mahkamah pada 11 Disember lalu, diperintah menjalani rawatan di Unit Psikiatri dan Kesihatan Mental HPRZ II sementara menunggu keputusan kes.

Mohd. Yazid berkata, keputusan itu dibuat dengan mengambil kira kenyataan saksi iaitu Pakar Forensik Psikiatri Hospital Permai, Dr. Bardiah Yahya yang mengesahkan Alias menghidap penyakit skizofrenia dan tidak stabil mental dan emosi.

Dr. Bardiah sebelum ini memberitahu Alias mempunyai simptom-simptom kemerosotan sosial, gangguan jiwa, paranoid dan sering berkhayal menyebabkan tertuduh mungkin bertindak di luar kawalan fikiran yang waras pada masa itu.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Khairul Anuar Abd. Wahab manakala tertuduh diwakili peguam Ahmad Nizam Muhamad.

No comments: