Wednesday, June 07, 2006

OKU : PERJUANGAN DEMI SESUAP NASI

Baru-baru ini aku menyertai komuniti oku di yahoogroups, walaupun sudah 13 tahun aku menjadi oku sebenarnya aku tiada rakan oku walau seorang pun, semua rakan dan orang sekelilingku adalah orang normal belaka.

Banyak info yang aku perolehi di sana, umpamnya orang buta di Malaysia kini bukan setakat membaca menggunakan Braille tetapi lebih advanced lagi, mereka menggunakan komputer dan dibantu dengan suatu perisian yang dinamakan jaws. Ini bukan cerita JAWS ditahun 70-an atau 80-an mengenai ikan jerung yang mengganas dan mencederakan manusia. Perisian Jaws ini mampu menterjemahkan tulisan di komputer kepada suara dan merupakan alat komunikasi oku buta yang penting sekarang dan di masa hadapan. Walau bagaimanapun ia masih mempunyai kelemahan kerana tidak dapat menterjemahkan masej berbentuk gambar.

Saya juga ada membaca puisi/ sajak dari oku, kadang-kadang rasa tersentuh juga. Ini merupakan sajak dari salah seorang ahli komuniti oku.

Petualangkah kita?
kalau kita menuntut hak kita
Petualangkah kita?
kalau kita bersuara untuk orang kita
Petualangkah kita?
Kalau kita menuntut peluang untuk sesuap nasi
Petualangkah kita?
Kalau kritikan kita untuk kesejahteraan orang kita
Petualangkah kita?
Kalau kita meraung kerana kita tersiksa
Petualangkah kita?
kalau berteriak melihat nasib sesama kita tidak terbela
Petualangkah kita?
Kalau tinta diguna untuk bercerita kepada mereka
Petualangkah kita?
Kalau teknologi dimanipulasi untuk mereka melihat kita
Petualangkah kita?

sesunguhnya TIDAK!!!

kita tidak menangis untuk diri sendiri
tapi kita menangis untuk kaum kita

kita bukan petualang!!
kita berjuang..dan itulah perjuangan
.

Secara keseluruhannya saya melihat OKU berjuang untuk mendapatkan sesuap nasi untuk dirinya, anak-anak, isteri dan keluarga mereka, ini amat berbeza dengan sesetengah orang politik yang berjuang untuk mendapatkan harta kekayaan, kemewahan, pangkat dan nama sekiranya mereka tidak meletakan tauhid Uluhiyyah dan Rububiyyah di dalam diri dan matlmat perjuangan mereka.

Wallahu a’lam…

No comments: