Monday, June 12, 2006

Cleo Studio beri peluang kepada OKU

http://utusan.com.my/utusan/content.asp?y=2006&dt=0612&pub=Utusan_Malaysia&sec=Keluarga&pg=ke_03.htm

Oleh ROSMAH DAIN

TERDAPAT pelbagai cara untuk berbuat kebajikan, khususnya bagi mereka yang mempunyai kelebihan dalam kehidupan. Bagi wanita muda ini, Maiyizat-Ul-Najwa Abd. Mutalib, 30, kelebihan yang ada pada dirinya dalam bidang usahawan digunakan untuk membantu golongan kurang bernasib baik.

Pemilik salun kecantikan dan butik Cleo Studio ini berbakti dengan cara tersendiri kepada orang kurang upaya (OKU) iaitu dengan memberikan mereka peluang menimba ilmu dan pengalaman menerusi kemahiran dandanan rambut dan solekan di kedai miliknya.

Wanita ini juga bukan calang-calang usahawan. Selain butik dan salun yang terletak di Taman Dagang, Ampang, Selangor, Maiyizat-Ul-Najwa atau lebih senang dengan panggilan Wawa mempunyai empat lagi kedai serbaneka di Selangor dan Negeri Sembilan.

Antaranya ialah spa, kedai cenderahati, kedai serbaneka dan kedai barangan perkahwinan.

Di butiknya di Ampang, beliau mengambil sepasang remaja OKU (cacat pendengaran dan bisu) yang bertugas menggunting, mendandan dan mewarnakan rambut pelanggan.

Remaja berkenaan ialah Intan Liyana Azmi, 22 dan Khairul Hizan Husin, 22.

Bukan itu sahaja, remaja berkelulusan dari sekolah Vokasional Khas Shah Alam, Selangor itu turut diberi kursus peribadi seperti solekan, perapian, peragaan dan lain-lain sebagai pengetahuan tambahan untuk kemahiran mereka.

Menurut Wawa, tujuan beliau memberikan kemahiran kepada golongan ini adalah untuk menempatkan mereka ke satu tahap profesional yang bakatnya boleh digunakan kepada orang lain.

“Saya melihat golongan ini mempunyai kemahiran tersendiri dalam dandanan dan solekan. Malah ramai pelanggan yang memuji hasil kerja mereka.

“Bagi saya yang telah hampir dua tahun mengambil mereka bekerja saya mendapati golongan ini sangat rajin, kreatif, senang dibentuk dan setia,” katanya.

Kemahiran

Wawa berkata, ramai di kalangan golongan ini yang berkemahiran tidak mendapat tempat di kalangan pengusaha kecantikan dan butik biarpun mereka mempunyai sijil kemahiran yang diperlukan atas beberapa faktor termasuk kesukaran untuk berkomunikasi.

Ada di antara mereka mendapat kemahiran selama dua tahun di Sekolah Vokasional Khas Shah Alam, Selangor dalam bidang dandanan sehingga mendapat sijil yang diiktiraf kerajaan.

Selain itu, Wawa memberitahu, beliau juga menjadikan kedainya sebagai tempat latihan praktikal kepada para penuntut vokasional berkenaan untuk memberikan mereka peluang menimba ilmu.

Dalam tempoh terdekat ini, Wawa bercadang untuk menubuhkan sebuah pusat setempat kemahiran iaitu Pusat Latihan Dandanan Rambut OKU (cacat pendengaran dan bisu) bagi golongan ini menimba pengalaman khususnya mereka yang mempunyai sijil-sijil kemahiran khas.

Golongan ini turut disediakan tempat tinggal dan elaun serta dibekalkan dengan kemahiran lain.

Seterusnya golongan ini akan diserapkan untuk bekerja di salun atau butik di cawangan-cawangan miliknya, manakala pengusaha-pengusaha butik boleh mendapatkan perkhidmatan mereka dengan berhubung terus menerusi pusat latihan berkenaan.

“Melalui cara ini golongan ini akan mendapat pekerjaan dan mempunyai pendapatan sendiri untuk menyara kehidupan mereka,” katanya.

Justeru, Wawa berharap ada agensi-agensi tertentu dan pihak kerajaan dapat memberikan bantuan berbentuk dana untuk merealisasikan impian itu.

Selama ini beliau banyak menggunakan sumber kewangan sendiri untuk menjayakan niat suci berkenaan.

Untuk berkomunikasi dengan para pekerja golongan ini, Wawa sendiri mempelajari bahasa isyarat untuk memudahkan beliau berinteraksi dengan mereka.

Sementara itu, Khairul Hizan berkata, beliau amat bersyukur kerana diterima bekerja di salun berkenaan setelah sukar untuk mendapatkan kepercayaan beberapa majikan untuk membuktikan kemahirannya.

Dengan bantuan sepupunya yang mengetahui bahasa isyarat, remaja yang berasal dari Bangi, Selangor itu turut ditanya mengenai cita-citanya pada masa akan datang.

Katanya, beliau sedang mendalami kemahiran untuk mengetuai satu unit pusat latihan khas bagi golongan OKU yang bakal ditubuhkan oleh majikannya.

Anak bongsu daripada empat adik-beradik ini ternyata mempunyai kemahiran tinggi mendandan rambut dan hasilnya sering memuaskan pelanggan.

Kepada mereka yang inginkan maklumat mengenai pusat latihan berkenaan, anda boleh menghubungi Wawa di talian 012-6048108 dan 013-3399032.

2 comments:

Anonymous said...

Ihr habt eine schoene Webseite hier, und vielciht schaut Ihr euch auchmal meine an, ok Sex im Internet ist nicht jedermans Sache, aber eben meine erste Homepage. Danke und macht weiter so! http://livesex-girls.sexblogz.org

Anonymous said...

Ihr habt eine schoene Webseite hier, und vielciht schaut Ihr euch auchmal meine an, ok Sex im Internet ist nicht jedermans Sache, aber eben meine erste Homepage. Danke und macht weiter so! http://www.privatsexcam.info