Saturday, June 03, 2006

OKU MEMERLUKAN PARKING KHAS KENDERAAN YANG LEBIH BESAR


Sebagai OKU aku sering berulang-alik ke hospital, kadang-kadang aku pergi juga ke tempat-tempat awan seperti kedai dan bank untuk menguruskan keperluanku. Di antara masalah yang dihadapi oleh OKU sepertiku ialah tempat parking kenderaan yang terlalu kecil dan sempit yang tidak memungkinkan kerusi roda bebas bergerak untuk keluar dan masuk ke dalam kereta atau kenderaan seumpamanya.

Di kebanyakan tempat di Malaysia ketika ini memang tidak disediakan tempat parking khas untuk OKU sama ada yang dipandu OKU sendiri atau kenderaan yang dipandu orang lain untuk membawa OKU. Pihak yang bertanggungjawab misalnya Majlis Perbandaran, Majlis Daerah, Menteri yang terbabit dan pihak kontraktor mestilah prihatan akan maslah ini kerana akta kebebasan bergerak diluar bnagunan telah diwartakan di beberapa buah negeri sejak 1991 lagi.

OKU memerlukan tempat parking kereta khas yang lebih besar sedikit dari biasa. Biasanya tempat parking kereta berukuran 4800mm panajng dan lebar 2400mm lebar. Tempat parking kereta berukuran biasa ini sering menyukarkan OKU sepertiku untuk keluar dan masuk ke dalam kenderaan, kadang-kadang ayahku terpaksa parking sebentar ditengah-tengah jalan supaya aku boleh keluar dan masuk dengan bebas. Perkara ini memang mengundang bahaya, sekiranya orang yang hendak parking di situ tidak nampak aku, nescaya habislah aku dilanggar. Perkara ini sering terjadi kepadaku kerana saiz parking kereta yang tidak sesuai bagiku.


Bagi OKU kami memerlukan tempat parking khas yang luas sedikit iaitu 6600mm panjang dan 3300mm lebar, di mana 900mm kelebaran itu diperuntukan untuk urusan pemindahan keluar masuk OKU dari kereta ke kerusi roda dan membolehkan mereka bergerak dengan bebas keluar dari tempat paerking menuju destinasi yang mereka ingin tuju.

Seandainya tempat parking itu tidak disediakan adalah memadai parking khas bagi OKU 4800mm panjang dan lebar 3300mm, 900mm di bahagian lebar diperuntukan untuk urusan pemindahan OKU dari kenderaan ke kerusi roda atau sebaliknya dan membolehkan mereka keluar masuk dengan bebas dari kereta ke kerusi roda.

Tempat parking khas OKU atau apa-apa kemudahan OKU perlulah diletakan simbol supaya OKU dan orang ramai mudah mengetahui di mana tempat itu berada. Simbol itu mestilah mengikut piawaian antarabangsa iaitu gambar manusia duduk di atas kerusi roda.


Simbol yang dibuat hendaklah tidak terlalu kecil atau terlalu besar mengikut ukuran di bawah:
No comments: