Thursday, June 28, 2007

Ahli perniagaan OKU rugi RM20,000 diragut depan bank

Utusan Malaysia, 28 jun 2007

SEREMBAN 27 Jun – Seorang ahli perniagaan orang kurang upaya (OKU) kerugian kira-kira RM20,000 apabila diragut seorang lelaki semasa memasuki pintu sebuah bank di Jalan Datuk Bandar Tunggal di sini hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari itu, sampul surat berisi wang tunai RM50,000 yang dipegang mangsa berusia 40-an telah terkoyak dan terjatuh akibat direntap oleh suspek yang kemudian bertaburan di hadapan bank berkenaan.

Bagaimanapun suspek difahamkan sempat mengutip wang yang terjatuh sebanyak kira-kira RM20,000 dari lantai kaki lima bank itu.

Difahamkan, mangsa pergi ke bank itu untuk memasukkan wang berkenaan melalui mesin deposit wang tunai di kaunter perkhidmatan bank berkenaan.

Bertongkat

Mangsa yang bertongkat kerana kecacatan di bahagian kaki kanannya itu tidak sempat berbuat apa-apa kerana kejadian itu berlaku dengan pantas.

Suspek yang tidak bertopeng kemudian melarikan diri dengan sebuah kereta Honda Accord berwarna perak dipandu rakannya yang menunggu di tepi jalan berkenaan.

Mangsa yang berasal dari Damansara, Selangor tidak cedera dalam kejadian itu.

Sementara itu, Pemangku Ketua Polis Daerah Seremban, Supritendan Ahmad Mahmud ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan mengenai kejadian itu.

‘‘Kita sedang menjalankan siasatan lanjut terhadap kes ini mengikut Seksyen 379 Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan,’’ katanya.

No comments: