Monday, June 11, 2007

Jangan diskriminasi OKU – MTUC

Utusan Malaysia, 11 jun 2007

KUALA LUMPUR 10 Jun – Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) mendakwa terdapat segelintir majikan sektor swasta di negara ini masih mendiskriminasikan golongan orang kurang upaya (OKU).

Timbalan Presidennya, Shafie BP. Mamal berkata, terdapat ratusan OKU di negara ini gagal mendapat pekerjaan menyebabkan golongan tersebut hidup susah.

Menurut beliau, sektor swasta tidak seharusnya memandang rendah terhadap kecacatan yang dialami oleh golongan tersebut.

Katanya, golongan istimewa itu boleh menyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan sumbangan mereka perlu diiktiraf.

‘‘Jika majikan mendiskriminasikan OKU, di manakah tanggungjawab sosial mereka? Apakah mereka yang buta atau bisu tidak boleh menghasilkan produktiviti yang baik.

‘‘Majikan mungkin boleh beri pelbagai sebab mengapa tidak mengambil OKU bekerja tetapi kadangkala alasan mereka itu tidak munasabah,’’ katanya ketika dihubungi di sini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan Mingguan Malaysia hari ini yang memaparkan kisah seorang graduan Diploma Sains Komputer dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Mohd. Zahir Zainol, 40, yang terpaksa menjual aiskrim dan keropok secara kecil-kecilan dengan pendapatan kira-kira RM4 sehari.

Setelah diberhentikan kerja sebagai pegawai bank tiga tahun lalu, Mohd. Zahir gagal mendapat pekerjaan walaupun telah menghadiri lebih 10 temu duga kerja atas alasan dia tidak boleh bertutur kerana bisu.

Lebih menyedihkan, rumah keluarganya yang berharga RM90,000 di Rawang terpaksa dilelong apabila mereka tidak lagi mampu membayar pinjaman.

Menurut isterinya, Noryati Khalid, 39, suaminya pernah menghadiri beberapa temu duga syarikat swasta dan kerajaan tetapi kesemuanya gagal atas alasan Mohd. Zahir tidak boleh bertutur.

Kata Shafie, majikan harus bangga apabila menawarkan pekerjaan kepada OKU.

‘‘Langkah itu membuktikan bahawa mereka tidak lupa untuk menjalankan tanggungjawab sosialnya.

‘‘Mengapa harus kita memandang serong terhadap golongan OKU sedangkan ada kemungkinan hasil kerja mereka lebih baik daripada manusia normal?’’ ujarnya.

No comments: