Tuesday, June 05, 2007

Pasangan rayu bantuan biayai rawatan tiga anak

Berita Harian, 5 jun 2007

GEORGETOWN: Sepasang suami isteri memohon simpati orang ramai bagi membiayai kos perubatan tiga anak mereka yang mengalami masalah kegagalan otak berfungsi.

S Nathan, 38, seorang peniaga dari Lunas, Kedah dan isteri, M Mariamah, 36, suri rumah sepenuh masa, tidak mampu menanggung perbelanjaan dua anak mereka yang kini dirawat di Hospital Pulau Pinang (HPP).

N Rageswari, 12, dan N Bawani, 4, dirawat di hospital itu sejak dua bulan lalu manakala N Tanaletchumi, 13, yang pekak dan bisu, mempunyai simpton yang sama dan dijadualkan dimasukkan ke HPP bulan depan.

Anak sulung pasangan itu, N Murali, 16, terpaksa berhenti sekolah. Hanya dua anak pasangan itu yang bersekolah iaitu N Tamilarasan, 10 dan N Ambarasi, 11.

Nathan, yang menjual peralatan sembahyang ketika ditemui di HPP berkata, dia tidak mampu menanggung segala kos perubatan ketiga-tiga anaknya dan perbelanjaan harian keluarga.

"Saya sukar untuk memberi tumpuan kepada kerja selepas anak saya dimasukkan ke HPP," katanya yang turut menanggung tunggakan bayaran bulanan rumahnya.

Beliau berkata, penyakit anaknya itu bermula ketika mereka masih kecil selepas diserang demam panas dan kerap terkena penyakit sawan.

"Kami terkejut apabila doktor mengesahkan Rageswari dan Bawani mengalami masalah otak yang tidak berfungsi dan terpaksa dirawat di HPP sehingga ke hari ini,' katanya.

Nathan juga berharap penderitaannya akan mendapat simpati Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu.

Orang ramai yang ingin membantu boleh menghubunginya di talian 016-4564857.

No comments: