Wednesday, June 06, 2007

Pemuda lumpuh tauke ayam

Berita Harian, 6 jun 2007

TEKUN BERUSAHA: Said bersama ternakan ayamnya di
Kampung Kesom Che Nordin, Manir, Kuala Terengganu.

Said tak harap simpati, berhasrat besarkan ternakan dengan bina reban baru

KUALA TERENGGANU: Lumpuh dari paras pinggang tidak pernah menghalang Said Jusoh, 49, dari Kampung Kesom Che Nordin, di sini untuk berdikari mengusahakan ternakan ayam daging bagi menyara hidup tanpa mengharapkan ehsan orang lain.

Bermula dengan sedikit simpanan daripada pampasan insurans yang diterimanya akibat dihempap dahan balak ketika bertugas di Segamat, Johor, pada 1982, Said membelanjakan kira-kira RM1,000 untuk membuat reban dan membeli kira-kira 240 ekor anak ayam untuk diternak.

Sekarang Said sudah boleh tersenyum dengan pendapatan yang diterimanya hasil jualan kira-kira 2,000 ayam daging semusim dengan pendapatan sekitar RM800 hingga RM1,500 sebulan melalui titik peluhnya sendiri tanpa perlu menagih simpati orang lain.

"Semuanya bermula pada 1990 selepas hampir tujuh tahun saya hanya dibantu ahli keluarga terdekat untuk meneruskan penghidupan, saya bertemu dengan kenalan sekampung yang mengusahakan ternakan ayam daging.

"Ketika itu saya ada sedikit simpanan dan kebetulan saya memang berminat dengan ternakan ayam. Saya tekadkan usaha dan mencuba yang terbaik melaksanakan apa yang kudrat saya termampu selain meminta bantuan terutama keluarga untuk melakukan tugasan yang tak dapat saya lakukan," katanya yang ditemui di rumahnya di sini, semalam.

Kini dengan bantuan bahan asas, termasuk benih ayam dan makanan serta bantuan pinjaman modal pusingan sebanyak RM20,000 melalui Tabung Usahawan Peladang Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Said berhasrat membesarkan lagi ternakannya dengan membina reban baru yang mampu memuatkan kira-kira 2,000 anak ayam.

Katanya, dia berpegang kepada prinsip tidak mudah putus asa dan jangan jadikan kekurangan sebagai halangan untuk berjaya seperti orang lain.

"Saya beruntung kerana mendapat sokongan padu dan galakan daripada adik beradik," katanya yang kini tinggal bersama adik bongsunya Alias Jusoh, 37, dan isteri serta empat anak saudaranya.

Sementara itu, Pengarah LPP negeri, Rosli Harun, berkata sikap yang ditunjukkan Said perlu dicontohi kerana meskipun kurang upaya tetapi masih mempunyai kekuatan dalam mencari pendapatan sendiri tanpa perlu bergantung kepada orang lain.

"Tidak ramai mereka yang kurang upaya mempunyai kekuatan dan semangat untuk berjaya tanpa menjadikan kekurangan sebagai satu alasan. Said membuktikan dia boleh dan sikap yang ditunjukkan terutama kesungguhan dalam mengikuti kursus anjuran LPP membanggakan.

"LPP membantu menyediakan pinjaman modal pusingan serta bantuan bahan asas terutama benih dan makanan ayam selain membantu dari pemasaran," katanya.

Katanya, kekuatan Said adalah dia sanggup berdepan dengan cabaran dan sanggup menerima bantuan yang ditawarkan LPP serta mempunyai pengurusan yang cekap.

Beliau berkata, kekuatan itu yang menjadikannya lebih berjaya dan mampu pergi lebih jauh jika terus dibimbing kerana dia mampu menyahut cabaran.

No comments: