Monday, June 25, 2007

Orang ramai patut bantu OKU

Berita Harian, 25 jun 2007


BATU PAHAT: Sikap segelintir masyarakat yang kurang prihatin terhadap masalah golongan kurang bernasib baik terutama orang kurang upaya (OKU) menyebabkan golongan berkenaan terus terpinggir serta tidak mendapat pembelaan sewajarnya.

Memburukkan lagi keadaan, ada kalangan ibu bapa yang enggan memberi kerjasama dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sehingga sanggup mengurung anaknya di rumah kerana malu dengan kecacatan yang dialami.

Ahli Parlimen Sri Gading, Datuk Mohamad Aziz, berkata kerajaan menyediakan peruntukkan bagi membantu OKU serta golongan lain yang kurang bernasib baik seperti ibu tunggal, fakir miskin serta pesakit kronik, namun tanpa pembabitan semua lapisan masyarakat, agak sukar untuk mengagihkan bantuan itu sepenuhnya.

"Masalah utama dalam masyarakat kita sekarang apabila masih ramai yang mengambil sikap tidak mempedulikan mereka yang kurang bernasib baik itu. Sikap acuh tak acuh seperti itu sebenarnya membantutkan usaha kerajaan untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan.

"Sikap yang paling keji ialah keengganan ibu bapa sendiri yang tidak mahu mendaftar anak mereka yang cacat. Sepatutnya tidak timbul rungutan masih ada OKU yang tidak menerima bantuan kerana kerajaan menyediakan peruntukkan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis Pendaftaran Terbuka OKU dan Perhimpunan Pelatih Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Batu Pahat, di Sekolah Kebangsaan Parit Raja, di sini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Aziz Kaprawi serta isteri dan Ketua Briged Kebajikan Perdana (BKP) Parlimen Sri Gading, Ashar Ahmad.

Program tiga hari anjuran bersama Majlis Kebajikan dan Pembangunan Masyarakat (Mayang), BKP Parlimen Sri Gading dan JKM itu dihadiri lebih 100 pelatih dari sembilan PDK daerah ini.

Mohamad berkata, ketika ini tahap kesedaran masyarakat di seluruh negara terhadap OKU masih agak rendah iaitu kurang daripada 20 peratus.

Beliau berkata, pelbagai kempen yang dijalankan oleh agensi kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta pasukan sukarela beruniform tidak memberi sebarang kesan jika sikap masyarakat masih tidak berubah.

"Agak menyedihkan apabila ada kalangan mereka yang berpendidikan tinggi malah berjawatan tinggi juga tidak mempedulikan OKU. Ini cukup menyedihkan," katanya.

No comments: