Wednesday, June 06, 2007

Cacat tidak halang Ashraf untuk belajar

Utusan Malaysia, 6 jun 2007

ALOR STAR 5 Jun – Lahir sebagai insan cacat, tidak pernah menghalang seorang pelajar, Muhammad Ashraf Anuar, 18, untuk menuntut ilmu, malah hasratnya memasuki pusat pengajian tinggi juga kini sudah tercapai.

Bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Tunku Abdul Rahman (STAR) berkata, walaupun terpaksa menggunakan kerusi roda untuk bergerak ekoran kedua-dua kakinya yang lemah dan tidak boleh berdiri, dia tetap berazam untuk berjaya dalam pelajaran.

‘‘Sokongan ibu bapa menguatkan lagi semangat saya untuk berjaya dalam pelajaran,” katanya ketika ditemui selepas menyelesaikan urusan pendaftaran pelajar baru bagi sesi pengajian 2007/2008 Kolej Universiti Insaniah (KUIN) di sini hari ini.

Beliau adalah antara 525 pelajar baru Kuin yang membuat pendaftaran bagi mengikuti pengajian peringkat diploma dan ijazah, manakala pelajar luar negara pula akan mendaftar pada bulan depan.

Ashraf yang akan mengikuti pengajian Diploma Pengurusan Perniagaan berkata, dia tidak pernah patah semangat untuk belajar dan peluang menuntut di Kuin akan digunakan bagi mendalami bidang agama.

‘‘Saya memilih Kuin kerana latar belakang pensyarahnya termasuk tenaga pengaj ar dari Universiti Al-Azhar, Mesir,” kata anak bongsu daripada empat beradik itu.

Seorang lagi pelajar baru KUIN, Ahmad Zaid, 19, berkata, dia berminat untuk menyambung pengajian di sini kerana mahu mempelajari bidang agama dan menguasai bahasa Arab.

‘‘Saya berazam untuk mempelajari ilmu agama di sini dan berharap dapat mengikuti pengajian dalam Diploma Bahasa Arab dengan jaya,” katanya.

Rakannya, Muhammad Sofian Zahir, 21, pula berkata, dia amat berterima kasih kepada pengurusan Kuin yang menawarkan tempat kepadanya untuk belajar di kolej universiti tersebut.

‘‘Saya yakin pensyarah di sini amat baik sekali terutama dengan adanya tenaga pengajar dari Asia Barat,” katanya yang akan mengikuti Diploma Tahfiz AlQuran WalQiraat.

No comments: