Wednesday, June 06, 2007

Berilah saya kerja – Fadhly

Utusan Malaysia, 6 Jun 2007

KUALA TERENGGANU 5 Jun – Walaupun memiliki Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan, Universiti Darul Iman (UDM) dan Diploma Teknologi Maklumat, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Mohamad Fadhly Mustaffa, 25, masih gagal mendapat pekerjaan kerana statusnya sebagai Orang Kurang Upaya (OKU).

Semua syarikat yang memanggilnya untuk menghadiri sesi temuduga enggan mengambil Mohamad Fadhly bekerja apabila mengetahui statusnya sebagai OKU, walaupun beliau telah menyatakan kesediaan untuk di tempatkan di mana-mana negeri.

Pelajar orang kurang upaya, Mohamad Fadhly Mustaffa menunjukkan skrol Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan dengan Kepujian yang diterima kepada ayahnya Mustaffa Osman (kanan), ibunya Fattimah Che Tawang dan adiknya Hadi Iskandar dan Mohd. Fitree pada majlis 'Idul-Ilmi' KUSZA di Universiti Darul Iman Kampus KUSZA, Kuala Terengganu semalam. – Gambar FAUZI BAHARUDIN.

‘‘Saya telah mengisi borang di Internet untuk mendapatkan pekerjaan tetapi tidak memasukkan status OKU, jadi apabila syarikat menghubungi saya untuk ditemuduga dan saya memaklumkan kepada mereka mengenai status OKU, serta-merta permohonan saya ditolak.

‘‘Saya hanya minta diberi peluang menunjukkan kebolehan bekerja,” katanya yang turut memohon pekerjaan sebagai pustakawan di UDM, ketika ditemui selepas majlis konvokesyen ke-22 institusi itu di sini hari ini.

Mohamad Fadhly merupakan antara 909 orang graduan kumpulan terakhir yang menerima diploma dan ijazah di bawah Kolej Ugama Sultan Zainal Abidin (Kusza) kerana bermula tahun depan, semua graduan institusi berkenaan menerima diploma dan ijazah mereka di bawah nama UDM.

Diploma dan ijazah berkenaan disampaikan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi Kusza. Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mokhtar Nong dan Naib Canselor UDM, Datuk Prof. Dr. Alias Daud.

Mengimbas kepayahannya apabila terpaksa berulang alik menghadiri kuliah dan bergantung kepada bantuan rakan ketika belajar di universiti itu, Mohamad Fadhly bertekad membuktikan bahawa kecacatan tidak menghalangnya untuk berjaya dalam pelajaran.

Lebih membanggakan beliau yang berketinggian 94 sentimeter memperoleh kepujian kelas kedua dalam Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan.

Mohamad Fadhly yang mengalami penyakit soft bone’ berkata, sepanjang pengajiannya di UDM (Kusza) selama dua tahun, beliau banyak bergantung kepada rakan-rakan untuk ke kuliah kerana tinggal di rumah sewa.

‘‘Saya akan menumpang kereta atau motosikal rakan untuk ke kelas dan apabila mereka tiada kelas jadi saya pun tidak ke kelas,” katanya.

No comments: