Sunday, June 10, 2007

`Diploma Sains Komputer tidak bererti kerana saya bisu’

Utusan Malaysia, 10 jun 2007

Oleh: AZMAN MD. NOOR

MOHD. ZAHIR ZAINOL.

BALING 9 Jun - Diploma Sains Komputer tidak bererti kerana bisu.

Inilah kenyataan hidup yang terpaksa dilalui oleh Mohd. Zahir Zainol (gambar), 40, setelah diberhentikan kerja sebagai pegawai bank sejak tiga tahun lalu apabila lebih 10 temu duga kerja yang dihadirinya gagal atas alasan dia tidak boleh bertutur.

Demi menampung perbelanjaan keluarganya, Mohd. Zahir, bekas pegawai bank lulusan Diploma Sains Komputer dari Universiti Putra Malaysia (UPM) kini terpaksa menjual aiskrim dan keropok secara kecil-kecilan dengan pendapatan kira-kira RM4 sehari.

Lebih menyedihkan, rumah keluarganya yang berharga RM90,000 di Rawang terpaksa dilelong apabila mereka tidak lagi mampu membayar pinjaman.

Mohd. Zainol dan keluarganya kini menumpang di rumah ibu mertuanya, Saarah Md. Zain, 59, di Batu 47, Jalan Weng, Kampung Bawah Gunung, Baling, dekat sini.

Menurut isterinya, Noryati Khalid, 39, suaminya pernah menghadiri banyak temuduga di sektor swasta dan kerajaan tetapi kesemuanya gagal atas alasan Mohd. Zahir tidak boleh bertutur.

Katanya, kecacatan yang dialami oleh suaminya itu menyukarkannya untuk meyakinkan syarikat atau jabatan kerajaan mengambilnya bekerja.

Jelasnya, suaminya itu mampu memahami dengan jelas setiap percakapan dan berkemahiran dalam bahasa Inggeris.

''Walaupun dia telah menghadiri lebih 10 kali temu duga, tetapi masih gagal atas alasan tidak boleh bertutur," katanya kepada Mingguan Malaysia di rumahnya di sini hari ini.

Tambah Noryati, Mohd. Zahir yang mempunyai kad OKU berstatus ketidakupayaan fizikal bagaimanapun tidak pernah putus asa membelek akhbar setiap hari bagi mencari peluang kerja yang diiklankan.

“Bukan sahaja di akhbar, malah ada ahli keluarga juga membantu untuk mencari kerja tetapi semuanya hampa,” katanya sayu.

Mohd. Zahir diberhentikan kerja pada 2004 ekoran penstrukturan semula organisasi bank berkenaan (BBMB Securities, kini dikenali Ecm Libra Securities Sdn. Bhd.).

Dia bekerja di bank itu selama 13 tahun dengan bertanggungjawab berkaitan saham melalui komputer dan menerima gaji RM1,700 sebulan.

Menurut Noryati, selepas suaminya diberhentikan, mereka sekeluarga mengambil keputusan pulang ke kampung sambil berniaga aiskrim yang diproses sendiri di rumahnya bagi membiayai persekolahan tiga anak mereka.

Tiga anak pasangan berkenaan ialah Mohd. Fauzan, 12, dan Mohd. Fazrul, 10, yang belajar di Sekolah Kebangsaan (SK) Tunku Putera Baling, serta Norfatin Fahirah, 6, yang belajar di tadika berdekatan rumah mereka.

“Dengan menjual aiskrim antara 15 dan 20 batang sehari, itulah yang suami saya dapat lakukan sambil berharap akan mendapat kerja yang sesuai dengannya,” ujar Noryati yang bekerja membersih dan mencuci rumah seorang peniaga bagi menampung pendapatan keluarganya.

Keluarga tersebut mendapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 sebulan.

Noryati berkata, dia sedih kerana sepanjang berkhidmat selama 13 tahun dengan bank berkenaan, soal kecacatan suaminya tidak pernah timbul.

Justeru dia berharap dengan kelulusan dan pengalaman Mohd. Zahir dalam bidang komputer, akan ada pihak mengambil suaminya bekerja dalam bidang tersebut.

No comments: