Thursday, June 07, 2007

Mydin tawar kerja kepada Fadhly

Utusan Malaysia, 7 jun 2007

Oleh IRMAN HASHIM

KUALA TERENGGANU 6 Jun – Nasib graduan kurang upaya, Mohamad Fadhly Mustaffa, 25, yang gagal mendapat pekerjaan sejak setahun lalu ekoran kecacatannya, mendapat perhatian Pasar Raya Besar Mydin yang menawarkan kerja kepadanya.

Menurut Mohamad Fadhly, seorang pegawai dari Jabatan Sumber Manusia syarikat itu menghubunginya hari ini meminta beliau hadir ke ibu pejabatnya di Kuala Lumpur untuk sesi temuduga bagi jawatan pegawai inventori.

Katanya, pegawai itu memintanya hadir ke ibu pejabat syarikat itu minggu depan untuk berbincang mengenai tawaran berkenaan.

‘‘Mungkin saya akan pergi pada hari Isnin atau Selasa minggu hadapan apabila keadaan membenarkan,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Utusan Malaysia hari ini menyiarkan kisah Mohamad Fadhly yang gagal mendapatkan kerja kerana status orang kurang upaya (OKU) ekoran penyakit soft bone yang dialaminya walaupun memiliki Ijazah Sarjana Muda Pengajian Perniagaan UDM dan Diploma Teknologi Maklumat Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Menurut Mohamad Fadhly, jawatan pegawai inventori itu menawarkan gaji sebanyak RM800 sebulan tidak termasuk elaun.

Katanya, dia bersyukur dengan keprihatinan yang ditunjukkan oleh Mydin yang sanggup mengambil graduan kurang upaya sepertinya bekerja di gedung mereka.

‘‘Saya tidak memilih kerja dan sanggup menerima apa sahaja jawatan yang ditawarkan oleh Mydin dan saya yakin mampu melaksanakan tugas yang diberikan,” ujarnya.

Menurutnya, sebagai anak sulung, beliau bertanggungjawab untuk membantu menyara keluarganya memandangkan ayah dan ibunya, Mustafa Usman, 59, dan Fattimah Che Tawang, 57, sudah bersara.

“Mak, ayah dah pencen dan saya anak sulung daripada tiga beradik, apa yang sangat diperlukan sekarang adalah kerja bagi meneruskan kehidupan,” ujarnya lagi.

Dalam pada itu Mohamad Fadhly turut memberitahu, beliau menerima panggilan daripada Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) hari ini bertanyakan sama ada telah mengisi borang permohonan jawatan yang ditawarkan oleh SPA.

No comments: