Monday, June 18, 2007

Bapa tunggal cekal layan empat anak istimewa

Berita harian, 18 jun 2007KASIH BAPA: Md Jusoh (dua dari kiri) melayan empat anaknya
yang cacat menjamu selera di kediamannya di Kampung
Telok Bagan, Tandop, Alor Star.

Petani beri layanan baik buktikan kasih sayang kepada arwah isteri

ALOR STAR: Biarpun tidak pernah menerima hadiah atau penghargaan pada sambutan Hari Bapa yang diraikan setiap tahun, seorang bapa tunggal di Kampung Telok Bagan, Tandop dekat sini, tetap tabah menjaga empat anaknya yang cacat.

Bagi Md Jusoh Mat, 68, anugerah atau penghargaan tidak sebesar mana nilainya, berbanding melihat kehidupan empat anaknya yang serba kekurangan terurus dengan baik sepanjang masa.

Selepas kematian isterinya, Sopiah Hussein, 62, akibat sakit lutut tiga tahun lalu, beliaulah yang menjadi ibu dan ayah kepada Mokhtar, 45; Saniyah, 42; Mohd Yusuf, 37 dan Siti Aminah, 32.

Mokhtar mengalami cacat penglihatan selepas diserang demam panas ketika berusia 32 tahun, manakala Mohd Yusuf, Saniyah dan Siti Aminah pula tidak boleh berjalan kerana menghadapi masalah tulang rapuh sejak kecil.

Mohd Yusop turut mengalami cacat pada tangan kiri yang saiznya lebih kecil apabila tulangnya patah dua kali kerana rapuh ketika kecil.

Dua lagi anaknya, iaitu Bushra, 44, dan Noraini, 40, normal dan mereka sudah berumah tangga serta tinggal di rumah berasingan bersama keluarga masing-masing.

"Selepas kematian isteri, saya terpaksa mengambil alih tugas memasak, mengemas rumah dan membasuh pakaian keempat-empat anak sebelum keluar bekerja di sawah padi," katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, semalam.

Bagi Md Jusoh, biar pun dibantu oleh Saniyah yang berkesot untuk bergerak, beliau lebih gemar melakukan kerja rumah sendiri kerana kasihan melihat anak ketiganya itu.

Daripada empat beradik yang cacat itu, Saniyah lebih aktif dan membantu bapanya.

Katanya, selain buta beliau akan memastikan Mokhtar mengambil ubat setiap hari kerana penyakit lelah yang dialaminya agak serius.

"Disebabkan dia tidak dapat melihat, saya terpaksa mengasingkan dan memberinya makan ubat sebelum bekerja setiap pagi kerana bimbang dia tersilap ambil ubat," katanya.

Md Jusoh berkata, beliau berazam untuk memberikan layanan terbaik kepada keempat-empat anaknya itu sebagai lambang kasih sayang yang tidak pernah luntur kepada arwah isterinya yang melahirkan anak mereka.


No comments: