Tuesday, July 31, 2007

UUM tawar kursus untuk pelajar cacat penglihatan

Berita Harian, 31 julai 2007

UNIVERSITI Utara Malaysia (UUM) muncul universiti awam kedua selepas Universiti Malaya yang menawarkan tempat kepada golongan cacat penglihatan bagi meneruskan pengajian di universiti itu bermula sesi akademik Julai tahun depan.

Penawaran itu dilaksanakan menerusi program We Care 2007 anjuran bersama Persatuan Pertubuhan Antarabangsa dan Sains Sosial (AIESEC), UUM dan St Nicholas Home, Pulau Pinang sebagai alternatif kepada golongan cacat penglihatan melanjutkan pengajian ke peringkat tinggi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Multimedia, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) Kedah, Datuk Azimi Daim, berkata golongan cacat penglihatan berhak mendapatkan peluang sama rata seperti pelajar lain untuk meneruskan pengajian di universiti dan UUM akan membantu dan memberikan peluang berkenaan.

Katanya, program We Care 2007 menunjukkan keprihatinan dan kewibawaan pelajar UUM membantu masyarakat itu dengan mewujudkan suasana kondusif kepada mereka untuk bersama-sama pelajar lain.

“Dengan terlaksananya program ini, UUM akan menjadi contoh kepada universiti lain kerana berjaya merealisasikan misi untuk menjadi universiti yang prihatin terhadap golongan cacat penglihatan.

“Saya berharap UUM dapat menyediakan kemudahan yang sempurna bagi memastikan keselesaan bagi golongan berkenaan meneruskan pengajian dan menjalani kehidupan seharian di universiti,” katanya di Sintok, semalam.

Beliau turut mengumumkan sumbangan kerajaan negeri sebanyak RM5,000 kepada AIESEC UUM bagi melaksanakan program berkenaan.

No comments: