Monday, July 23, 2007

Robot bertangan seperti manusia

SEKUMPULAN pembuat robot di Jepun akhirnya berjaya menghasilkan prototaip tangan buatan menggunakan ‘otot udara’ yang boleh melakukan kerja-kerja yang memerlukan kelembutan seperti memegang telur.

Robot yang dibangunkan di kilang robot, Squse, Kyoto itu mempunyai tangan seberat 400 gram dengan lima jari saiz manusia menggunakan fiber tiruan yang boleh dikawal oleh tekanan udara.

“Sebelum ini, robot hanya digunakan bagi membantu manusia melakukan kerja-kerja berat tetapi kami ingin robot melakukan kerja mudah yang dilakukan oleh tangan manusia,” kata Presiden Squse, Mikio Shimuzu.

Syarikat berkenaan bercadang menghantar kira-kira 50 prototaip tangan robot kepada institut dan firma penyelidikan dengan rancangan memasarkannya ke luar negara.

Pensyarah Kejuruteraan Tepat, Universiti Tokyo, Hiroshi Yokoi, ‘otot udara’ mungkin akan menjadi teknologi utama bagi membangunkan tangan tiruan jenis baru di masa akan datang.

“Apabila dibandingkan dengan robot yang dijana dengan motor, tangan yang menggunakan otot udara lebih ringan dan kurang bising.

“Dijangka penggunaanya akan menjadi lebih praktikal apabila digunakan pada mereka yang mengalami kecederaan bagi bahagian tangan,” katanya.

– KHAIRUNNISA

No comments: