Thursday, July 05, 2007

Tuntut ganti rugi RM11j

Harian Metro, 4 julai 2007

Oleh Mohd Sabran Md Sani

KUALA LUMPUR: “Kami mahu Asila Latin mendapat hak sewajarnya,” kata ibu saudara kepada bekas pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) yang memfailkan saman RM11 juta terhadap Kementerian Pertahanan dan tiga defendan lain.

Hayati Abdul Rahman berkata, Asila Latin Husna Abdul Basir, 17, kini hanya terbaring dan mengharapkan bantuan keluarga terdekat bagi membolehkannya menjalani kehidupan seharian selepas lumpuh separuh badan.

Sebelum ini, pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari Kampung Dangar, Pasir Mas, Kelantan itu mengikuti PLKN bagi Kumpulan 1 Siri 4/2007 bertempat di Kem Teluk Rubiah, Seri Manjung, Sitiawan, Perak pada 1 Januari lalu.

Ketika menjalani latihan di kem berkenaan, Asila Latin diminta melakukan aktiviti fizikal tekan tubi sebanyak 20 kali sebelum mengalami kecederaan di bahagian tulang belakang pada 24 Februari lalu.

Asila Latin kemudian memfailkan saman itu melalui bapanya, Abdul Basir Abdul Rahman, selepas dia disahkan lumpuh separuh badan dan saman itu difailkan melalui Tetuan Haniff Khatri di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Sivil di sini, semalam.

Dalam writ saman setebal 19 muka surat itu, plaintif menuntut ganti rugi RM11 juta daripada empat defendan akibat kecederaan yang dialami plaintif pertama ketika melakukan tekan tubi atas arahan jurulatih PLKN pada Februari lalu sehingga lumpuh dari pinggang ke bawah.

Manakala bagi plaintif kedua (Abdul Basir) pula, kehilangan hak keibubapaan untuk mempunyai anak perempuan sihat, selamat dan terjaga di bawah pengawasan keempat-empat defendan selepas menyerahkan plaintif pertama menjalani latihan PLKN.

Plaintif menamakan Jurulatih Kem Teluk Rubiah, Fadzilah Jalaluddin sebagai defendan pertama; Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara (JLKN), Abdul Hadi Awang Kechil (defendan kedua); Kementerian Pertahanan (defendan ketiga) dan kerajaan Malaysia (defendan keempat).

Plaintif kedua mendakwa anaknya, Asila Husna melaporkan diri dan memulakan latihan di kem itu pada 1 Januari lalu dan dijadualkan tamat pada 11 Mac seperti diperuntukkan mengikut Seksyen 17 (1) Akta Latihan Khidmat Negara 2003.

Dakwanya, Asila Latih mengalami kecederaan ketika berada di bawah arahan serta penyeliaan keempat-empat defendan itu iaitu arahan melakukan senaman pagi pada 23 Februari (tekan tubi sebanyak 20 kali).

Melalui arahan itu, defendan pertama menyuruh plaintif pertama melakukan tekan tubi sebanyak 10 kali pada kali pertama dan sekali lagi mengarahkannya melakukan tekan tubi sama sebanyak 10 kali, tetapi dilakukan dalam kiraan lebih cepat.

Plaintif pertama mendengar bunyi seakan-akan tulang patah dan berasa sakit, tetapi defendan pertama sekali lagi mengeluarkan arahan supaya plaintif pertama dan pelatih lain berdiri serta-merta sebaik tekan tubi terakhir selesai dilakukan.

Plaintif mendakwa kecederaan dialami akibat kecuaian dan kegagalan keempat-empat defendan dalam mengarahkan atau melaksanakan polisi yang menghendaki pemeriksaan kesihatan lengkap dilakukan ke atas setiap pelatih yang terpilih untuk menerima arahan PLKN itu.

Plaintif pula bersedia pada setiap masa mematuhi arahan daripada defendan kedua, ketiga dan keempat untuk melakukan pemeriksaan kesihatan sebelum melaporkan diri di kem terbabit, tetapi defendan berkenaan gagal menjalankan pemeriksaan kesihatan bagi menentukan keadaan kesihatan plaintif pertama.

Selain itu, semua defendan cuai dalam menyediakan latihan atau senaman fizikal yang sesuai dengan sifat biologi, umur, tahap kesihatan dan kemampuan fizikal setiap pelatih PLKN termasuk plaintif pertama.

Semua defendan juga gagal dan cuai dalam mengedarkan sebarang buku panduan, risalah dan rangka latihan fizikal kepada setiap pelatih termasuk plaintif pertama pada setiap masa material serta memfasilitasi kehadiran jurulatih berkelayakan menguruskan peserta berkenaan.

Peguam plaintif, Mohamad Haniff Khatri Abdullah, berkata selepas writ saman berkenaan difailkan, pihaknya akan menyerahkannya kepada kerajaan bagi membolehkan plaintif membuat permohonan bagi pembayaran interim.

No comments: