Monday, July 09, 2007

Derita ibu cacat kini terubat

Harian Metro, 9 julai 2007

Oleh Shahrul Nizam Mohamad
am@hmetro.com.my

KUANTAN: Derita seorang ibu yang kaki kirinya terpaksa dipotong akibat menghidap penyakit kencing manis sejak dua tahun lalu, terubat apabila menerima kaki kiri palsu, semalam.

“Dengan adanya kaki palsu ini, saya kini boleh bergerak bebas serta tidak perlu lagi duduk di kerusi roda dan akan belajar berjalan menggunakan kaki ini.

“Selama ini, saya hanya bergerak menggunakan kerusi roda sambil dibantu anak, Siti Zaharah Ramli, 18, termasuk ke bilik air,” kata Rogayah Ismail, 47, yang tinggal di Felda Panching Timur di sini, semalam.

Dia yang berasal dari Kuala Pahang, Pekan, berkata dirinya menghidap penyakit kencing manis sejak berusia 24 tahun.


Katanya, sejak menderita penyakit itu, dia terpaksa mengambil keputusan untuk memotong kaki kirinya sejak dua tahun lalu kerana bimbang penyakit itu akan merebak.

Rogayah berkata, sejak kaki kirinya dipotong, kehidupannya bertambah sukar untuk bergerak di dalam rumah dan terpaksa dibantu anaknya termasuk ketika mandi.

Selain kudung, Rogayah yang mempunyai tujuh cahaya mata hasil perkahwinannya dengan Ramli Ibrahim, 52, juga dikatakan mengalami masalah penglihatan yang kabur.

Rogayah menerima kaki kiri palsu bernilai RM2,200 hasil sumbangan Persatuan Isteri-Isteri Wakil Rakyat (Teratai) yang dibeli melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Namun, sejak memakai kaki kiri palsu ini, lutut saya melecet dan luka sedikit mungkin kerana masih tidak biasa bergerak dengan kaki palsu berkenaan,” katanya kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Panching Datuk Manan Ismail yang menyerahkan kaki kiri palsu berkenaan.

No comments: