Saturday, August 11, 2007

RM440 juta disedia untuk pelajar istimewa

Berita Harian, 11 ogos 2007

JABATAN Pendidikan Khas (JPK) Kementerian Pelajaran akan memastikan peruntukan kerajaan sebanyak RM440 juta dimanfaatkan sepenuhnya untuk 35,000 pelajar istimewa di sekolah pendidikan khas dan integrasi seluruh negara.

Peruntukan menerusi Rancangan Malaysia Kesembilan itu bertujuan memastikan pelajar istimewa turut menerima kemudahan pendidikan sempurna seperti pelajar normal.

Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran (Jabatan Pendidikan Khas), Azizah Abd Gani, berkata peruntukan besar itu digunakan bagi menampung kos pembangunan pengajaran dan pembelajaran (P&P) terutama pembelian peralatan pendidikan.

Beliau berkata, kos pembelian barangan dan peralatan itu kini semakin meningkat kerana sebahagian besar perlu diimport dan pertukaran mata wang asing itu adalah faktor menyumbang kepada peningkatan kos.

“Selain itu, peruntukan juga digunakan untuk menghantar tenaga pengajar sekolah terbabit mengikuti kursus berkaitan di luar negara, antaranya Australia, New Zealand, Jepun, Jerman dan United Kingdom.

“Walaupun jumlah pelajar istimewa ini kurang satu peratus daripada populasi lima juta pelajar sekolah rendah dan menengah, peruntukan besar diperlukan kerana kerajaan mahukan kemudahan terbaik disediakan untuk mereka.

“Setakat ini Malaysia adalah negara paling berjaya di rantau ini dalam menyediakan program pendidikan menyeluruh kepada pelajar kurang upaya sama ada menerusi sekolah pendidikan khas mahupun integrasi,” katanya ketika ditemui di Putrajaya, baru-baru ini.

Setakat ini, sejumlah 32 sekolah pendidikan khas beroperasi seluruh negara dan daripada jumlah itu, 28 sekolah rendah manakala empat lagi sekolah menengah. Selain itu, pelajar istimewa turut ditempatkan di 1,180 sekolah biasa berkonsepkan integrasi.

Mengulas lanjut pembelian peralatan P&P pelajar istimewa, Azizah berkata, ia membabitkan kos tinggi, contohnya untuk seunit embosser iaitu alat bantuan pembelajaran pelajar cacat penglihatan, harganya antara RM60,000 hingga RM70,000.

“Bagi menampung kos bantuan pendengaran pelajar cacat pendengaran pula, kami perlu membelanjakan RM25,000 untuk setiap telinga.

“Kini ada teknologi menanam koklea disediakan, tetapi kosnya tinggi hingga mencecah RM80,000. Bagaimanapun, ada beberapa kes, ibu bapa berkemampuan menyediakan sendiri alat itu untuk anak mereka,” katanya.

No comments: