Friday, March 16, 2007

STPM: 511 dapat A semua subjek

Utusan Malaysia, 16 Mac 2007

Oleh: S. ANAND KUMAR

BERKONGSI KEGEMBIRAAN...Pelajar cemerlang Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2006, Siti Nurjannah Zamzuri (tengah) yang cacat penglihatan menjadi tumpuan pelajar-pelajar cemerlang yang lain selepas majlis pengumuman keputusan dan anugerah pelajar cemerlang peperiksaan itu di Kuala Lumpur semalam. Bekas pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan St. John Kuala Lumpur itu mendapat keputusan 3A, 1B.

KUALA LUMPUR 15 Mac – Sebanyak 511 orang daripada 73,690 calon peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2006 di seluruh negara lulus cemerlang apabila memperoleh gred A dalam semua lima atau empat mata pelajaran yang diambil.

Daripada jumlah itu, seramai 307 calon adalah dari aliran Sains manakala 196 calon aliran Sastera dengan sebanyak 233 daripadanya adalah calon lelaki manakala bakinya 270 merupakan pelajar perempuan.

Pengerusi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM), Prof. Datuk Dzulkifli Abdul Razak ketika mengumumkan keputusan itu berkata, kesemua calon cemerlang STPM menunjukkan prestasi yang amat membanggakan apabila memperoleh Purata Nilai Gred Kertas (PNGK) 4.00.

Kata beliau, daripada jumlah itu, sebanyak 34 orang pelajar mencapai keputusan cemerlang dengan mendapat semua A bagi lima mata pelajaran manakala bakinya 477 orang memperoleh 4A.

Menurut Dzulkifli, daripada 34 pelajar cemerlang itu, sebanyak lapan calon dari aliran Sains dan tiga calon dari aliran Sastera mendapat gred A dalam semua kertas yang diambil iaitu 13 kertas bagi aliran Sains dan 10 kertas bagi aliran Sastera.

‘‘MPM amat berpuas hati dengan keputusan STPM tahun ini apabila terdapat peningkatan calon yang mendapat gred A dalam lima dan empat mata pelajaran berbanding tahun sebelumnya,’’ kata beliau.

Dzulkifli yang juga Naib Canselor Universiti Sains Malaysia (USM) berkata demikian ketika mengumumkan keputusan penuh STPM di sini hari ini.

Pada majlis itu juga MPM menyampaikan replika cek RM1,000, sijil penghargaan dan plak kepada para pelajar cemerlang.

Tambahnya, sebanyak 63,008 (90.86 peratus) daripada keseluruhan calon yang mengambil peperiksaan itu lulus penuh dengan mendapat sekurang-kurangnya satu prinsipal.

Tambahnya, daripada jumlah itu, sebanyak 4,852 (6.99 peratus) calon lulus penuh dalam lima mata pelajaran.

‘‘Sebanyak 13,218 calon lulus penuh dalam tiga mata pelajaran manakala 10,755 calon lagi mendapat lulus penuh dalam dua mata pelajaran dan bakinya 9,325 calon lulus penuh dalam satu mata pelajaran,’’ katanya.

Menurut Dzulkifli, sebanyak 13 mata pelajaran telah meningkat prestasinya dengan Pengajian Am mencatatkan peratusan calon lulus penuh sebanyak 77.82 peratus.

Tambahnya, mata pelajaran yang turut meningkat prestasinya ialah Bahasa Tamil, Bahasa Arab, Kesusasteraan Melayu, Kesusasteraan Inggeris, Syariah, Usuluddin, Sejarah, Perakaunan, Matematik (S), Matematik (T), Matematik Lanjutan (T) dan Kimia.

Menurut Dzulkifli, pada tahun lalu 73,690 calon mendaftar menduduki STPM berbanding tahun sebelumnya 81,142 orang.

Menurut beliau, pengajaran mata pelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris didapati tidak menjejaskan pencapaian calon dalam kedua-dua mata pelajaran itu dalam STPM.

Menurut Dzulkifli, sebanyak 792 calon telah mengambil mata pelajaran Sains Sukan yang buat pertama kali diperkenalkan dalam peperiksaan STPM tahun 2006 dan mencatatkan peratusan kelulusan sebanyak 61.24 peratus.

No comments: