Tuesday, March 13, 2007

Pelajar OKU hadiah keputusan cemerlang SPM kepada kakak

Utusan Malaysia, 13 Mac 2007

ALOR STAR 12 Mac – Sekeping slip keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2006 menjadi hadiah paling berharga daripada seorang adik kepada kakaknya yang menghidap penyakit tulang rapuh atau Osteogenesis Imperfecta.

Meskipun hanya mendapat 5A daripada 11 subjek yang diambil dalam peperiksaan itu, Khairunnisa Johari, 20, yang turut menghidap penyakit yang sama menyifatkan pencapaiannya itu sebagai hadiah kepada kakaknya, Juliana, 22, yang terpaksa berhenti sekolah di darjah tiga kerana penyakit itu.

Dia yang lulus semua subjek berkata, selain ibu bapa, Juliana banyak memberi sokongan dan dorongan kepada dirinya untuk menimba ilmu biarpun mereka berdua tergolong dalam golongan orang kurang upaya (OKU).

“Saya mahu menghadiahkan keputusan peperiksaan ini kepada kakak saya yang terpaksa melupakan keinginannya untuk mencari ilmu ekoran penyakit yang dihidapi,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Berek Kompleks Latihan Polis Anak Bukit di sini hari ini.

Khairunnisa yang berkerusi roda ke sekolah berkata, pencapaiannya itu juga membuktikan OKU sepertinya boleh lulus dalam pelajaran meskipun terpaksa belajar dalam keadaan yang sukar.

Dia yang bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Gunong dekat sini bertekad akan terus berusaha menimba ilmu dan berhasrat melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi tanpa menjadikan penyakitnya sebagai penghalang.

Sementara itu, seorang anak nelayan, Nea Reima Mareana Mahadzir, 17, turut membuktikan kesukaran hidup bukan penghalang untuk memperoleh 14A.

Dia memperoleh sembilan 1A dan lima 2A dalam peperiksaan tersebut yang diumumkan hari ini.

Menurut anak keempat daripada lima beradik itu, apa yang penting ialah kemahuan untuk berjaya dengan berusaha sedaya upaya bagi merealisasikan keinginan tersebut.

Nea Reima yang bersekolah di SMK Sultanah Asma memberitahu, dia tidak mempunyai waktu tertentu untuk mengulangkaji tetapi akan menelaah pelajaran pada masa yang membolehkannya menumpukan sepenuh perhatian.

No comments: