Saturday, March 03, 2007

OKU umpan seks RM20

Harian Metro, 3 Mac 2007

Oleh Ibrahim Isa

PONTIAN: Seorang lelaki Orang Kurang Upaya (OKU) warga emas dikatakan mengumpan antara RM20 hingga RM50 kepada remaja perempuan berusia 16 tahun untuk melakukan seks, hingga remaja itu kini mengandung tiga bulan.

Perbuatan keji itu dikatakan dilakukan sejak tahun lalu di rumahnya atau di sebuah pondok dalam kebun kelapa sawit sebuah kampung di Air Baloi, di sini.

Bagaimanapun, perubahan fizikal remaja perempuan itu disedari jiran yang kemudian memaklumkan kepada saudara terdekat, sebelum membuat laporan polis, malam kelmarin.

Bapa mangsa yang enggan dikenali berkata, dia tidak menyangka lelaki OKU terbabit yang juga jiran sekampung, tergamak melakukan perbuatan terkutuk kepada anak ketiga daripada lima beradik itu.

Katanya, anaknya itu sudah tidak bersekolah sejak tahun lalu iaitu penghujung tingkatan dua dan kini membantu menguruskan urusan rumah seperti memasak dan membersihkan rumah.

Bapa berusia 80 tahun itu berkata, dia hanya tahu mengenai kejadian itu selepas jiran memaklumkan kepadanya dan polis datang ke rumah, kira-kira jam 10.30 malam kelmarin, untuk membawa anaknya itu ke balai polis Air Baloi.

Menurutnya, dia kemudiannya pergi ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pontian, kira-kira jam 11 pagi semalam untuk membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan.

“Kami sekeluarga memang kenal lelaki itu. Dia seorang bujang warga emas dan mengambil upah melakukan kerja kebun.

“Saya tidak menyangka dia sanggup melakukan kerja terkutuk itu ke atas anak saya dan kejadian itu bukannya sekali, malah sudah berlarutan sejak tahun lalu,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Daerah Pontian, Deputi Superintedan Muzamil Hashim ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan berkenaan, namun enggan mengulas lanjut.

“Lelaki berkenaan juga sudah ditahan bagi membantu siasatan,” katanya.No comments: