Friday, March 09, 2007

171 program diploma, asasi IPTA guna SPM

Berita Harian, 9 Mac 2007

Oleh Azrul Affandi Sobry

KUALA LUMPUR: Sebanyak 171 program diploma dan asasi ditawarkan untuk permohonan kemasukan terus pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di 13 universiti awam, bagi sesi pengambilan Julai depan.

Setiausaha Parlimen Kementerian Pengajian Tinggi, Datuk Dr Adham Baba, berkata kursus peringkat diploma ditawarkan di sembilan universiti, iaitu Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Teknologi Mara (UiTM), Universiti Tun Hussein Onn (UTHO), Universiti Malaysia Perlis (UMP), Universiti Teknikal Malaysia (UTeM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan Universiti Darul Iman (UDI).

Katanya, Universiti Malaya (UM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Pertahanan Nasional (UPNM) dan Universiti Sains Islam (USI) menyediakan kursus asasi.

"Ini bermakna peluang kepada lepasan SPM untuk memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA) lebih tinggi kerana kursus dan tempat yang ditawarkan pada tahun ini lebih banyak daripada tahun lalu.

"Selain itu, lepasan SPM juga berpeluang memohon memasuki pelbagai pusat pengajian lain sekiranya tidak diterima ke universiti kerana diploma dan sijil di semua pusat pengajian milik kementerian mempunyai taraf yang sama," katanya ketika dihubungi Berita Harian, di sini semalam.

Beliau berkata, tahun ini, 20 politeknik menyediakan 41 kursus peringkat diploma, 24 kursus peringkat sijil dan 5 kursus sijil kemahiran khas khusus untuk pelajar pekak serta bisu.

"Semua kursus di politeknik boleh dimohon terus menggunakan kelayakan SPM dan mempunyai taraf yang sama seperti kursus diploma di universiti," katanya.

Dr Adham berkata, lepasan SPM tidak perlu bimbang peluang melanjutkan pelajaran kerana kementerian menyediakan banyak ruang lain yang turut menawarkan pelbagai kursus yang berkualiti.

Katanya, antara pusat pengajian lain ialah Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Institut Pendidikan Guru (IPG), Akademi Tentera, Kolej Komuniti dan kenaikan ke tingkatan enam untuk menduduki Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

"Apa yang penting pelajar perlu memahami tiga perkara sebelum membuat sebarang permohonan iaitu pusat pengajian mana yang ingin dimasuki, bidang yang diminati serta keputusan SPM yang diperoleh.

"Kementerian akan menerima semua permohonan sebelum 22 Mac. Sehubungan itu, pelajar yang memohon menggunakan internet sebelum ini diberi tiga kali peluang meminda butiran permohonan.

"Itulah kelebihan permohonan melalui internet kerana setiap permohonan masih boleh dipinda sekiranya ingin mengubah fikiran, tetapi jika permohonan manual peluang untuk meminda tidak ada," katanya.

Fakta Nombor:

Kemasukan lepasan SPM ke IPTA9 - universiti sediakan kursus diploma

35 - kolej komuniti sediakan kursus sijil

No comments: