Monday, March 05, 2007

Bapa harap HUSM pulih anak lumpuh

Berita Harian, 5 Mac 2007

KOTA BHARU: Bapa pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dikhuatiri lumpuh separuh badan akibat kecederaan ketika melakukan senaman tekan tubi di Kem Rubiah, Sitiawan, Perak pada 24 Februari lalu, berharap pakar di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian dapat membantu memulihkan kecederaan anaknya itu.

Abdul Basir Abdul Rahman, 40-an, berkata dia hanya mampu berdoa dan berharap anak sulung kepada dua beradik itu, Asila Latin Husna Abd Basir, 17, pulih kembali kepada keadaan asalnya.

"Saya tidak tahu nak kata apa, ini mungkin takdir. Saya serahkan kepada kepakaran HUSM. Mudah-mudahan Asila pulih semula untuk meneruskan kehidupan seperti biasa.

"Saya harap kecederaan saraf tunjang belakangnya mampu pulih kerana dia bercita-cita melanjutkan pelajaran tinggi selepas keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diumumkan tidak lama lagi," katanya.

Ibu saudara mangsa, Hayati Abdul Rahman 34, yang juga seorang peguam, berkata walaupun sedih dengan kejadian itu, mereka tidak menyalahkan pengurusan PLKN.

"Kami terkejut melihat keadaannya kini tidak mampu bergerak separuh badan. Mungkin disebabkan tidak biasa dengan senaman lasak, dia mengalami kecederaan.

Kejadian berlaku ketika Asila bersama kira-kira 400 pelatih melakukan aktiviti harian itu, termasuk tekan tubi antara 10 hingga 20 kali, kira-kira jam 7.40 pagi

Asila berkata, ketika melakukan tekan tubi itu, dia terdengar bunyi benda patah pada tulang belakangnya menyebabkan dia jatuh tertiarap.

Beliau cuba bangun tetapi tidak mampu berbuat demikian kerana mengalami kesakitan di bahagian badan, di samping keadaan dua kakinya berasa lemah.

"Saya kemudian dipapah beberapa kawan memasuki bilik rehat, tetapi kesakitan semakin kuat pada tulang belakang menyebabkan saya dikejarkan ke Hospital Manjung, Perak," katanya."Saya dirujuk ke HUSM Kubang Kerian sejak Jumaat lalu, atas permintaan keluarga kerana rumah di sini," katanya yang berasal dari Pasir Mas di sini.

No comments: