Friday, February 23, 2007

Perokok mudah kena sakit mental

Berita Harian, 23 Februari 2007

NEW YORK: Di kalangan mereka yang mengalami bencana buruk, perokok berisiko tinggi menghidap masalah gangguan kesihatan mental teruk berbanding yang tidak merokok, menurut kajian yang disiarkan dalam Journal of Clinical Psychiatry.

“Gangguan kesihatan mental selepas trauma seperti gangguan tekanan selepas trauma (PTSD) dikaitkan dengan peningkatan amalan merokok, sama ada dengan mula merokok atau peningkatan penggunaan tembakau,” kata Dr Peter G Van der Velden, dari Institute for Psychotrauma, Belanda, dan pasukannya.

Bagaimanapun, beberapa kajian trauma meneliti sama ada tabiat merokok adalah faktor risiko atau ‘penanda bagi PTSD atau gangguan kesihatan mental lain berikutan bencana itu.

Bagi melihat ke dalam aspek itu, penyelidik menjalankan tinjauan selama 18 bulan dan empat tahun selepas bencana mercun di Enschede, Belanda. Termasuk dalam kajian itu ialah 662 mangsa dewasa dan 526 penduduk di sebuah bandar raya lain di negara itu yang dijadikan kumpulan perbandingan.

Mangsa yang merokok pada penilaian pertama dua kali lebih tinggi menghidap gejala kebimbangan teruk berbanding yang tidak merokok. – Reuters

, hampir dua kali berisiko mendapat gejala permusuhan dan hampir tiga kali lebih berkemungkinan didiagnos mengalami PTSD berkaitan bencana pada penilaian semalam empat tahun.

Ketika merokok bukan faktor risiko masalah mental dalam keseluruhan kumpulan perbandingan, dalam kumpulan kecil individu yang pernah mengalami trauma, tabiat merokok pada penilaian pertama dikaitkan dengan empat kali risiko menghidap gejala kebimbangan teruk.

Jika penemuan ini disahkan oleh kajian lain, mangsa bencana yang merokok boleh mengurangkan risiko mengalami gangguan kesihatan mental jika berhenti merokok, kata Van der Velden dan rakan-rakannya. —Reuters

No comments: