Monday, May 07, 2007

OKU sakit hati

Harian Metro, 7 Mei 2007

KUALA LUMPUR: “Sukarnya orang kurang upaya (OKU) mendapatkan kerja, hanya Allah yang tahu. Saya pernah kecewa, marah dan sakit hati mendengar kata-kata ‘kami tidak upah orang cacat bekerja’ setiap kali pergi temuduga.

“Setiap kali itu hati saya penuh dengan perasaan ingin memberontak kerana ternyata banyak majikan mengamalkan sikap diskriminasi, sedangkan saya dan OKU lain memiliki ijazah dan memenuhi semua syarat diperlukan.

“Saya bekerja bersungguh-sungguh bagi membuktikan OKU boleh menjadi pekerja baik,” kata penerima Anugerah Tokoh Pekerja Perempuan (OKU) 2007, Hamidah Hassan.

Walaupun lumpuh kedua-dua belah kaki selepas pembedahan pembuangan ketumbuhan pada belakang badannya ketika berumur 21 tahun, Hamidah tidak pernah kenal erti putus asa, sebaliknya kekurangan itu dijadikan cabaran untuk bersaing dengan rakan sekerja yang normal.

Dia juga pernah bekerja dengan beberapa syarikat lain sebelum bekerja dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) pada 2002.

“Saya gembira, terharu dan bangga dengan anugerah ini. Yang membezakan OKU dengan orang normal hanyalah kecacatan fizikal kerana kami juga belajar hingga ke universiti,” kata Penolong Pengarah (Latihan) Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) itu.

Pengalaman pahitnya turut dialami penerima Anugerah Tokoh Pekerja Lelaki (OKU) 2007, Francis Johen Adam, graduan undang-undang Universiti Malaya yang kini bertugas sebagai Pegawai Undang-undang Kanan, Jabatan Undang-undang Negeri, Sarawak.

“Apabila dapat kerja, saya bekerja bersungguh-sungguh dan berusaha menambah pengetahuan untuk menjadi pekerja lebih baik. Kecacatan tidak menjadi penghalang bagi OKU seperti kami menjalankan tugas dan selepas ini saya harap lebih banyak majikan akan ubah persepsi mereka terhadap orang cacat.

“Saya bersyukur kerana majikan memahami kesukaran yang dialami OKU seperti saya dengan menyediakan kemudahan dan mengubahsuai laluan masuk ke pejabat.

“Yang penting ialah memberi OKU peluang dan bukannya terus meminggirkan mereka,” katanya yang pernah menerima anugerah Tokoh Orang Cacat Negeri Sarawak dan Anugerah Sukarelawan Kebajikan Sarawak.

Penerima Anugerah Tokoh Pekerja Lelaki (Kumpulan Eksekutif) 2007, Dr Ahmad Parveez Ghulan Kadir pula bersyukur dengan penghargaan itu yang menandakan hasil kerja dan penyelidikannya selama ini dalam bidang transformasi genetik kelapa sawit dihargai.

Prinsip Pegawai Penyelidik Prinsipal Lembaga Minyak Sawit Malaysia itu ialah tidak mudah berpuas hati, malah Islam juga menyarankan umatnya supaya sentiasa berusaha mencapai kejayaan lebih baik dalam segala segi.

“Selain berusaha, kita berdoa dan bertawakal kepada Allah. Jika gagal bermakna kita perlu lebih berusaha.

“Saya harap anugerah ini boleh menjadi perangsang kepada anak untuk menjadi insan berguna,” katanya yang pernah memenangi banyak anugerah lain antaranya Tokoh Maulidur Rasul dan The Outstanding Young Malaysian pada 2006 serta Anugerah Saintis Muda pada 2001.

Sebanyak 14 anugerah tokoh pekerja disampaikan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada Perhimpunan Hari Pekerja 2007 di Stadium Putra, Bukit Jalil, di sini, semalam. Hadir sama, Menteri Sumber Manusia, Datuk Wira Dr Fong Chan Onn.

Antara penerima lain ialah Mohamad Harun (Tokoh Pekerja Lelaki (Kumpulan Bukan Eksekutif), Tan Lan Chu (Tokoh Pekerja Perempuan (Kumpulan Eksekutif), Jamiah Abd Hamid (Tokoh Pekerja Perempuan (Kumpulan Bukan Eksekutif).

Manakala Golden Hope Plantation menerima Anugerah Majikan Prihatin (Industri Besar), Maroz Tailoring Sdn Bhd (Majikan Prihatin (IKS), Grand Banks Yatchs Sdn Bhd (Majikan Berdaya Saing (Industri Besar), Ladang Mostyn, Sabah (Ladang Bahagia), Kesatuan Kakitangan Am Universiti Putra Malaysia (Kesatuan Pekerja Contoh (sektor awam) dan National Union of Plantation Workers (Kesatuan Sekerja Contoh (sektor swasta).

No comments: