Thursday, May 17, 2007

Belum mesra OKU

Harian Metro, 10 Mei 2007

Oleh Ahmad Fitri Che Musa

KUALA LUMPUR: Masjid Negara belum lagi dilengkapi kemudahan mesra orang kurang upaya (OKU) seperti kemudahan laluan kerusi roda dan tandas khas.


Ketua Rombongan Program Retreat Penyediaan Kemudahan OKU Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) ke Masjid Negara, Alias Marjoh, berkata masjid berkenaan tidak menyediakan kemudahan OKU kerana bangunannya dikategorikan binaan lama yang berusia hampir 40 tahun.

“Bangunan Masjid Negara dibina pada 1965, ketika tiada penekanan dibuat untuk membina bangunan yang mesra OKU,” katanya ketika membuat lawatan ke Masjid Negara bersama sekumpulan pegawai DBKL bagi menjalankan Audit Akses, semalam.

Alias berkata, sebagai satu daripada tarikan pelancong, sewajarnya kemudahan untuk OKU disediakan kepada semua peringkat golongan bagi memudahkan mereka menunaikan solat di Masjid Negara.

Menurutnya, pihak DBKL akan mengadakan Audit Akses bagi mengenal pasti keperluan kemudahan mesra OKU di masjid berkenaan.

Laporan Audit Akses itu, katanya, akan diserahkan kepada pihak pengurusan masjid berkenaan supaya tindakan dapat diambil bagi menyediakan sekurang-kurangnya keperluan minimum untuk OKU.

Antara kemudahan minumum yang perlu disediakan ialah penambahan ram (laluan) kerusi roda, railing tangga mesra OKU serta beberapa kawasan di masjid itu yang boleh menimbulkan bahaya kepada golongan terbabit.

Sementara itu, Imam Besar Masjid Negara, Datuk Syeikh Ismail Muhammad, berkata pihaknya mengalu-alukan sebarang usaha menyediakan kemudahan kepada pelancong, jemaah dan OKU.

Menurutnya, beliau mahu orang ramai, terutama golongan OKU datang beribadat di masjid tanpa sebarang alasan seperti tidak boleh menaiki tangga, susah dan tiada kemudahan sesuai.

No comments: