Friday, May 04, 2007

Mohd. Zahir contoh kepada pelajar lain

Utusan Malaysia, 4 Mei 2007

Oleh: SAMSUDIN OLI MOHAMED

KASIH ibu...Puteh Johari sentiasa memberi semangat kepada Mohd. Zahir Mohd. Saad.

BERKERUSI roda tidak pernah menghalang keinginan dan hasrat Mohd. Zahir Mohd. Saad, 23, untuk menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi bagi mengejar impian.

Walaupun terpaksa berkerusi roda untuk bergerak, beliau tetap mempunyai keazaman untuk berjaya seperti rakan-rakan lain dan bercita-cita menggenggam ijazah.

Mohd. Zahir adalah antara pelajar yang mendaftar di Universiti Utara Malaysia (UUM), Sintok, Kedah bagi program pengajian jarak jauh (PJJ) sesi April 2007/2008.

Beliau mengikuti program Sarjana Muda Pengurusan Awam dengan Kepujian (BPM).

Anak bongsu dari tiga beradik yang dilahirkan tidak mempunyai kaki dan tangan ini menyimpan hasrat menyambung pengajian.

Semuanya bagi merealisasikan cita-cita untuk maju dalam hidup walaupun terpaksa menggunakan wang sendiri sebanyak RM1,888 untuk membiayai yuran pengajian.

Menurut Mohd. Zahir, ibu dan keluarga adalah pendorong utama untuk terus meneroka ilmu pengetahuan untuk menjadi insan yang berjaya.

“Saya juga berharap dapat mengikuti pengajian di sini dengan baik dan akan berusaha bersungguh-sungguh bagi membuktikan saya boleh berjaya seperti rakan-rakan lain,” katanya ketika ditemui selepas majlis pendaftaran tersebut, baru-baru ini. Beliau ditemani ibunya, Puteh Johari, 56.

Bekas penuntut Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Pulau Nyior, Jitra ini bertugas sebagai Pembantu Tadbir Kewangan di Taman Sinar Harapan (Jitra) Jabatan Kebajikan Masyarakat, Kedah.

Sementara itu, Puteh berbangga kerana anaknya mempunyai hasrat untuk melanjutkan pengajian walaupun kurang berupaya.

Katanya, Mohd. Zahir memilih UUM kerana kedudukannya berdekatan dengan kediaman mereka selain universiti itu antara yang terbaik dalam bidang pengurusan.

“Kami akan sentiasa memberi sokongan dan membantu bagi memastikan beliau berjaya,” katanya yang menjadi teman setia Zahir sejak tadika sehinggalah ke sekolah menengah.

Adalah menjadi rutin bagi Puteh menghantar dan mengambil anaknya sejak tadika hingga menamatkan pengajian di tingkatan lima di SMK Pulau Nyior.

Malah, ketabahan ibu ini turut diiktiraf sekolah tersebut yang menyampaikan anugerah Waris Jaya kepada Puteh pada tahun 2003 sempena Hari Anugerah Cemerlang sekolah itu.

Seramai 208 telah mendaftar bagi mengikuti program PJJ sesi kemasukan Semester April Sesi 2006/2007 di Kampus Sintok universiti itu.

Daripada jumlah tersebut, seramai 115 pelajar mengikuti program Sarjana Muda Pengurusan Awam dengan Kepujian (BPM), 66 bagi Pentadbiran Perniagaan (BBA) dan 27 Komunikasi (BComm).

No comments: