Sunday, April 22, 2007

Isteri lumpuh, 2 anak sakit mental

Harian Metro, 22 April 2007

KUALA SELANGOR: Sukar digambarkan penderitaan seorang lelaki warga emas apabila terpaksa menghabiskan separuh dari usianya menjaga isteri yang uzur dan lumpuh, selain dua anak lelakinya yang mengalami masalah mental di sebuah rumah usang hampir roboh sejak 30 tahun lalu.

Lebih menyayat hati apabila salah seorang daripada anak lelakinya yang lumpuh pada kaki selain kecacatan mental sejak lahir gemar berbogel sepanjang masa.

Midon Abas, 68, berkata, kepayahan hidup yang dialami itu menyebabkan mereka sekeluarga hidup dalam keadaan daif berikutan dia tidak boleh ke sungai berdekatan untuk mencari rezeki.

Dia yang sebelum ini menyara hidup dengan menjadi pendayung bot pelancong bagi orang ramai yang ingin melawat kelip-kelip di Kampung Kuantan di sini, terpaksa berada sepanjang masa di rumah bagi menjaga isteri dan anaknya.

“Hidup saya hanya bermain dengan air mata walaupun saya sedar ini semua ujian dari Allah. Namun, setiap kali menatap wajah isteri yang uzur selain memikirkan nasib anak-anak, hati saya cukup sebak,” katanya,

Menurutnya, isterinya, Bontak Yahya, 60, sebelum ini terjatuh ketika sedang memasak nasi di dapur kira-kira 10 tahun lalu menyebabkan dia lumpuh tanpa diketahui punca sebenar.

“Sudah puas saya menghantarnya berubat di hospital dan secara tradisional namun penyakitnya gagal diubati. Malah dia semakin kurus dan hanya mampu duduk bersandar di tepi dinding rumah setiap hari.

“Dia turut mengalami masalah pendengaran dan tidak lagi dapat bercakap seperti dahulu. Malah untuk makan dan mandi pun perlu dibantu setiap hari.

“Manakala anak saya, Nasharuddin, 31, pula cacat sejak lahir dan tidak dapat bertutur seperti anak orang lain. Dia sekadar boleh mengengsot di ruang tamu rumah,” katanya.

Midon berkata, lebih memeningkannya apabila Nasharuddin tidak suka memakai baju atau seluar sebaliknya suka berbogel hampir sepanjang masa.

“Keadaan Nasharuddin yang cacat menyebabkan dia beberapa kali terjatuh dari tangga dapur atau tangga hadapan rumah hingga menyebabkan kecederaan di kepala.

Menurutnya, anaknya itu yang hanya tahu menangis dan tersenyum terpaksa disuap makan dan minumnya setiap hari selain dimandikan.

“Saya sudah tua dan kadang-kadang mengalami sakit semput, namun terpaksa kuatkan semangat untuk memasak dan memberi isteri dan anak-anak makan.

“Cuma adakalanya seorang lagi anak lelaki saya, Johari, 41, yang turut mengalami masalah mental akan turun menjala di Sungai berhampiran untuk mendapatkan ikan bagi juadah makan malam,” katanya.

No comments: