Friday, April 20, 2007

Darul Najjah rancang buka pusat pembelajaran khas

Berita Harian, 20 April 2007


KUALA LUMPUR: Persatuan Kebajikan Darul Najjah Kuala Lumpur dan Selangor mahu menubuhkan pusat pembelajaran khas kanak-kanak disleksia bagi memberi peluang mendapat peluang pendidikan sama dengan kanak-kanak normal.

Menerusi perancangan yang mendapat kerjasama Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA) dan sokongan Kementerian Pelajaran, dua kawasan iaitu Bukit Lanjan dan Jalan Kebun, Klang di kenal pasti untuk pembinaan pusat itu.

Setiausahanya, Salmah Nordin, berkata dengan adanya pusat itu kelak, ia akan memberi peluang kepada masyarakat di seluruh negara menghantar anak mereka belajar di pusat khas pembelajaran anak disleksia.

Beliau berkata, pihaknya merancang membina pusat itu tahun ini dengan sasaran menempatkan 100 pelajar.

“Persatuan memerlukan peruntukan kira-kira RM900,000 untuk membina pusat itu di Bukit Lanjan atau di Jalan Kebun, Klang yang disediakan JHEOA Selangor.

“Kita harap lebih ramai masyarakat tampil memberi sumbangan kepada persatuan bagi membolehkan rancangan membina pusat itu menjadi realiti untuk anak-anak disleksia,” katanya selepas Majlis Pelancaran Tabung Disleksia An-Najjah yang disempurnakan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah, yang turut dihadiri Sultanah Pahang Sultanah Kalsom, di Pusat Jagaan Anak Yatim dan Saudara Baru An-Najjah di sini, semalam.

Pada majlis itu, Sultan Pahang menyumbang RM100,000 kepada tabung berkenaan. Turut memberi sumbangan Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Astaman Abdul Aziz dan Yayasan Pendidikan Titiwangsa, masing-masing RM5,000.Mengenai Pusat Jagaan Anak Yatim dan Saudara Baru An-Najjah di Jalan Kent 2, Jalan Maktab di sini, katanya ketika ini ada 19 penghuni, termasuk anak Orang Asli, anak saudara baru dan anak yatim.

Katanya, daripada jumlah itu anak Orang Asli dan saudara baru masing-masing enam orang dan dua anak yatim yang mengalami disleksia.

Orang ramai yang ingin memberi sumbangan boleh berbuat demikian atas nama Persatuan Kebajikan Darul Najjah Kuala Lumpur dan Selangor menerusi nombor akaun 564212-10-3300 (Maybank Jalan Maktab).

No comments: