Tuesday, May 02, 2006

OKU Penglihatan: I talk & handphone

Pada artikel lepas saya telah membicarakan mengenai perisian JAWS yang dapat menterjemahkan tulisan di skrin komputer kepada suara dan betapa pentingnya perkhidmatan My Voice kepada OKU penglihatan. Banyak maklumat yang saya perolehi dari rakan-rakan OKU penglihatan yang menyatakan sebenarnya mereka boleh menggunakan perkhidmatan SMS yang digunakan oleh telefon bimbit.

Mungkin selama ini saya tersilap, rupanya OKU penglihatan menggunakan satu perisian khas yang dinamakan I Talk yang mampu menterjemahkan tulisan SMS kepada suara di telefon bimbit. Ini merupakan satu lagi perkembangan teknologi yang memberi manfaat kepada manusia terutamanya OKU penglihatan.

Walau bagaimanapun, seperti mana kita semua maklum kebanyakan OKU tidak bekerja dan jika bekerja pun dibayar dengan gaji yang rendah dan amat minimum. Kebanyakan mereka tidak mampu untuk membeli perisian I Talk ini yang mahal iaitu kira-kira RM879. Alternatif yang ada adalah menggunakan perisian cetak rompak yang lebih murah dipasaran.

Sepatutnya pihak pengeluar memberikan package khas atau diskaun kepada OKU penglihatan yang amat memerlukan perkhidmatan ini. Janganlah memikirkan keuntungan semata-mata tetapi gunakanlah teknologi untuk kebajikan dan membantu masyarakat OKU yang serba daif dan lemah ini.

Semoga paparan ini dapat membuka mata masyarakat yang sememangnya tidak buta dalam isu ini, Jika ada perkhidmatan yang boleh digunakan oleh OKU kenapa mahal sangat?

Wassallam…

No comments: